друкувати


Одкровення Олександра Мороза в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-22 02:10:12

З нагоди 20-річчя створення Соціалістичної партії України в Івано-Франківську відбулася прес-конференція її лідера Олександра Мороза.

За словами головного соціаліста, СПУ розпочала підготовку до виборів уже давно, а парламентські вибори відбудуться наступного року в зазначений термін, бо це вимога Конституції. «Система виборів не має значення для їх результатів, оскільки кожна з них є демократична за своєю суттю. Все залежить від того, як її використовувати, і хто рахує голоси. Той варіант закону, який запропонував Кабінет Міністрів, передбачає необмежені можливості адміністрування. І це викликає тривогу», — наголосив О.Мороз. Проте він висловив сподівання, що до середини жовтня будуть висновки Венеціанської комісії з приводу виборчого закону і, можливо, будуть якісь зміни.

Політик поінформував, що на базі СПУ буде створено потужну лівоцентристську силу (про що вже досягнуто домовленостей), до складу якої увійдуть ВО «Патріотичний союз», Селянська демократична партія, Партія дітей війни, а також «Народна влада» та «Справедливість», які очолюють колишні соціалісти Йосип Вінський та Станіслав Ніколаєнко.

Проте наразі у соціалістів не так усе гладко, бо СПУ недавно виключили із Соцінтерну. Хоча О.Мороз вважає це тимчасовим непорозумінням і каже, що про виключення потурбувалися «друзі». Він запевнив, що невдовзі українські соціалісти повернуть своє повноправне членство у Соцінтерні.

Також голова партії наголосив, що СПУ перебуває нині в опозиції до чинної влади.

Відповідаючи на традиційні запитання журналістів про судовий процес над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, О.Мороз зазначив, що проти колишнього прем’єр-міністра треба відкривати кримінальну справу, проте за іншими статтями.

«Жінка у прикидах від Луї Віттон страждає за всіх людей, які не знають, що її прикид на день коштує три квартальні зарплати прем’єр-міністра. А з другого боку, люди в одязі від Версаче вчать її справедливості і добиваються правди. Обиватель дивиться, і це йому цікаво. А до суті ні суд, ні ті, хто добивається правди, не доходять, — вважає він. — Дуже погано, що колишній прем’єр, ще й жінка, сидить у СІЗО арештована, ще гірше, що по колишньому прем’єру потрібно відкривати кримінальну справу. Тільки не за цими статтями. І тоді б стало все на місце, і щодо газу теж. Бо треба підходити не з точки зору обсягів, цін... Річ в іншому. Чому не копнути, які «відкати» йшли при цьому, які йшли «відкати» при рефінансуванні комерційних банків. Це ж треба уявити: закінчується засідання Кабінету Міністрів, вона йде до журналістів і каже, що прийняли дуже важке і відповідальне рішення — на рефінансування банків виділили 43 млрд грн. А в бюджеті вони були закладені? Які наслідки для тих банків, які рефінансували, що далі? і чому комерційні банки треба рятувати з бюджету? Адже передбачена елементарна процедура: банк — банкрут, майно продали, гроші віддали вкладникам через міжбанківський страховий фонд, винних — у тюрму. Тому не там копають», — підкреслив О.Мороз.

За його словами, 20 років ведеться така практика: на інвестиціях запроваджено «відкати», на державних закупівлях — «відкати», на поверненні ПДВ — шалені «відкати» і вибірковий підхід.

А колишнього соратника по СПУ Ю.Луценка О.Мороз назвав своїм найбільшим розчаруванням у політиці. «Я б не хотів говорити про Луценка, тому що він — моє найбільше розчарування в політиці. Я стільки в нього душі вклав свого часу, а потім виявилося, що помилково. Ніхто ж не знає, що він першим прийшов мене привітати з обранням головою Верховної Ради. Луценко прийшов, попросив і я йому забезпечив те, що він залишився міністром при Януковичу. Він був міністром до тих пір, поки не виявилося, що він — заступник Балоги як керівника штабу з розвалу парламенту. Тоді зняли його з посади міністра. Те, що він говорив про партію, про мене, купи не тримається, тому я не хочу його просто обговорювати», — був одкровенним лідер СПУ.

Він наголосив, що його якнайменше цікавить те, як завершиться судовий процес над Ю. Тимошенко та Ю. Луценком.

Автор: Оксана ПРОЦЮК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА