друкувати


Напередодні осіннього призову для журналістів провели «День призовника»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-22 04:30:52

Сьогодні, напередодні осіннього призову в Західному оперативному командуванні для журналістів провели «День призовника».

В рамках заходу, що проходив на базі Галицько-Франківського-Сихівського ОРВК (м.Львів) було розглянуто низку актуальних питань, зокрема і особливості осіннього призову громадян на строкову військову службу, відбору кандидатів для проходження військової служби за контрактом в командуванні, також представники мас-медіа мали можливість поспостерігати за роботою фахівців районної призовної дільниці.

На запитання журналістів відповідали начальник відділу призову та комплектування Західного оперативного командування полковник Валерій Рибачук та тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк.

Насамперед полковник Валерій Рибачук поінформував гостей про те, що з 1 жовтня в Україні розпочнеться осінній призов громадян на строкову військову службу і розповів, як саме він відбуватиметься в зоні відповідальності Західного оперативного командування.

Призов здійснюватиметься у дев’яти областях регіону, а саме – у Вінницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Львівській, Закарпатській. Загалом з них ми відправимо 7 тисяч 800 осіб: зокрема – 5 тисяч 975 юнаків призиваємо до лав Збройних Сил України, а решту – 1825 чоловік, направимо до інших військових формувань: у Внутрішні війська МВС та в Державну спеціальну службу транспорту, – зазначив полковник Валерій Рибачук.

Також він розповів про те, що 50 відсотків майбутніх солдатів мають повну загальну середню освіту (11 класів школи), 47 – середньо-спеціальну освіту (коледжі, технікуми, профтехучилища), решту складатимуть призовники з вищою освітою (вищі навчальні заклади) і лише 300 юнаків буде призвано із базовою середньою освітою (9 класів).

Відповідаючи на запитання журналістів про перебіг осінньої кампанії на Львівщині тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк стисло про проведену роботу з призову в області.

– Цієї осені ми призиваємо юнаків 1986-1993 року народження, визнаних придатними до служби за станом здоров’я і яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, а також тих, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу Як найбільша область в зоні відповідальності оперативного командування Львівщина традиційно відправить до армії найбільшу кількість призовників – 1520 краян, – зазначив полковник Ігор Родзяк. Відповідно до Збройних Сил України відправляємо 1250 чоловік, зокрема у Сухопутні війська – 683, у Повітряні Сили – 403, у Військово-Морські Сили – 77 чоловік, решта галичан служитиме в частинах центрального підпорядкування Генеральному штабу Збройних Сил України, до інших військових формувань направимо – 270 чоловік: у Внутрішні війська МВС – 200 осіб та в Державну спеціальну службу транспорту – 70.

Заплановано відправити з повною вищою освітою 1075 призовників, з базовою середньою – 27, водіїв автомобілів – 389, медфельдшерів – 11 і кухарів 18 чоловік.

Щодо служби юнаків поблизу домівок, то хочу сказати, що принцип комплектування Збройних Сил у нас змішаний тому, на сьогоднішній день, в рівних частинах піде що за межі Західного оперативного командування, що залишиться служити у Львівській області. Та це залежить, насамперед, від загального розподілу військових спеціальностей, які необхідні для повнокровного функціонування військових організмів та відповідності призовників певним критеріям, що визначають їх придатність до служби у тих чи інших родах та видах Збройних Сил, а також інших військових формуваннях, – розповів офіцер.

Увагу журналістів було звернуто й на те, що оборонним відомством, державними та місцевими органами влади вже виконано чималий об’єм робіт із забезпечення осіннього призову. Зокрема було окреслено видатки необхідні для здійснення призову. За словами полковника Валерія Рибачука військові комісаріати Західного оперативного командування вже отримали близько півмільйона гривень для забезпечення необхідних заходів: проведення аналізів, забезпечення відповідними документами, особовими справами тощо.

Також не залишилося без уваги медійників і питання перспектив військової служби за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу. Так, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк розповів про критерії добору кандидатів, які бажають стати контрактниками: «… загалом на військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби. Певні преференції мають ті військовослужбовці, які прослужили на строковій військовій службі не менше трьох місяців, адже вони вже побували у військовому середовищі та отримали певне уявлення про свою майбутню професію. Чекаємо також і на громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну освіту або повну загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби. Крім того, ми завжди раді військовозобов’язаним, зокрема і жінкам, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років.

– Сам добір на службу за контрактом проходить у декілька кроків. Назву лише деякі: спочатку посадовими особами територіальних центрів комплектування, що створені при кожному обласному військовому комісаріаті, ретельно вивчаються документи кандидатів, їхні морально-психологічні якості. Потім для відібраних осіб проводиться обов’язковий медичний огляд під час якого визначається їх придатність до військової служби, в подальшому з ними проводиться професійно-психологічний відбір, який передбачає низку тестувань направлених на визначення їхньої підготовленості та здатності опановувати себе у ситуаціях, що можуть виникати під час служби. Звичайно визначається і рівень фізичної підготовленості. Тож, як ви вже зрозуміли для того аби стати контрактником самого бажання замало, потрібно відповідати певним умовам та критеріям. І лише після того, як ми дізнаємося про людину усю необхідну інформацію ми даємо, насамперед собі чітку відповідь «Чи потрібний нашим Збройним Силам той чи інший кандидат», – зазначив полковник Ігор Родзяк.

Насамкінець журналістів запросили до призовної дільниці Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного об’єднаного військового комісаріату (м.Львів) де їм наочно показали умови проходження відбору до армії призовниками, надали можливість поспілкуватися із юнаками, які на той час проходили медичний огляд та складали різноманітні психологічні тести, та задати будь-які запитання персоналу дільниці. Наступного разу військові та журналісти домовилися зустрітися у жовтні на Львівському обласному збірному пункті з нагоди відправки першої партії юнаків до Українського війська.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ