друкувати


Напередодні осіннього призову військовики підкорили радіоефір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-22 10:30:07

Йти, чи не йти в армію? Що це за військова служба за контрактом? Чи престижно сьогодні бути військовим? На ці та інші запитання намагалися відповісти гості радіопрограми “На варті” Львівської обласної державної телерадіокомпанії.

На запрошення журналіста Наталії Сухан у студії поруч із нею спілкувалися із радіослухачами начальник відділу призову та комплектування Західного оперативного командування полковник Валерій Рибачук та тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк.

На початку ефіру Наталія Сухан поінформувала аудиторію про те, що з 1 жовтня в Україні розпочнеться осінній призов громадян на строкову військову службу і запропонувала задавати тематичні запитання гостям у студії з цього приводу. Позатим надала слово полковнику Валерію Рибачуку, який стисло розповів про те, як саме він відбуватиметься в зоні відповідальності Західного оперативного командування.

– Призов здійснюватиметься у дев’яти областях регіону, а саме – у Вінницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Львівській, Закарпатській. Планове завдання на осінню кампанію цього року складає 7 тисяч 800 осіб: з них – 5 тисяч 975 юнаків буде призвано до лав Збройних Сил України, а решту – 1825 чоловік, буде направлено до інших військових формувань. Львівщина восени 2011 року відправить до армії 1520 краян, придатних до служби за станом здоров’я, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та тих, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу, – зазначив полковник Валерій Рибачук.

Також він розповів про те, що згідно замовлення 50 відсотків тих, хто одягне військові однострої матимуть повну середню освіту (11 класів школи), 47 % – середньо-спеціальну освіту (коледжі, технікуми, профтехучилища), решту складатимуть призовники з вищою освітою (вищі навчальні заклади) та базовою середньою освітою (9 класів школи).

Відповідаючи на запитання ведучої щодо принципів комплектування української армії полковник Валерій Рибачук акцентував увагу на тому, що чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу, та обсяги видатків для проведення чергового призову визначаються відповідними керівними документами.

– Отримавши цю чисельність Генеральний штаб Збройних Сил України проводить розподіл призовників за станом здоров’я та рівнем освіти пропорційно між видами та родами Збройних Сил України. Щодо служби юнаків поблизу домівок, то хочу сказати, що можливо хтось і потрапить служити біля дому, а комусь випаде послужити в інших областях, але це залежить, повторюсь, від загального розподілу військових спеціальностей, які необхідні для повнокровного функціонування військових організмів та відповідності призовників певним критеріям, що визначають їх придатність до служби у тих чи інших родах та видах Збройних Сил, а також інших військових формуваннях, – розповів офіцер.

Значну увагу учасники передачі звернули і на перспективах військової служби за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу. Так, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк розповів про критерії добору кандидатів, які бажають стати контрактниками: «… загалом на військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби. Певні преференції мають ті військовослужбовці, які прослужили на строковій військовій службі не менше трьох місяців, адже вони вже побували у військовому середовищі та отримали певне уявлення про свою майбутню професію. Чекаємо також і на громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну освіту або повну загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби. Крім того, ми завжди раді військовозобов’язаним, зокрема і жінкам, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років.

– Сам добір на службу за контрактом проходить у декілька кроків. Назву лише деякі: спочатку посадовими особами територіальних центрів комплектування, що створені при кожному обласному військовому комісаріаті, ретельно вивчаються документи кандидатів, їхні морально-психологічні якості. Потім для відібраних осіб проводиться обов’язковий медичний огляд під час якого визначається їх придатність до військової служби, в подальшому з ними проводиться професійно-психологічний відбір, який передбачає низку тестувань направлених на визначення їхньої підготовленості та здатності опановувати себе у ситуаціях, що можуть виникати під час служби. Звичайно визначається і рівень фізичної підготовленості. Тож, шановні радіослухачі, як ви вже зрозуміли для того аби стати контрактником самого бажання замало, потрібно відповідати певним умовам та критеріям. І лише після того, як ми дізнаємося про людину усю необхідну інформацію ми даємо, насамперед собі чітку відповідь «Чи потрібний нашим Збройним Силам той чи інший кандидат», – зазначив полковник Ігор Родзяк.

Впродовж ефіру, який тривав майже сорок хвилин було обговорено чимало актуальних запитань на військову тематику. Зокрема, радіослухачі дізналися про те, з чого розпочинається військова служба в армії, як організовано прийом у підрозділах молодого поповнення, як здійснюється сьогодні харчування військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців служби за контрактом у військових частинах, яке забезпечення вищевказаних категорій військовослужбовців гарантується державою…

Сьогодні військових, можна сказати, часто показують різні телевізійні канали. Очевидно цьому частково сприяє новітня концепція вітчизняного оборонного відомства щодо прозорості життєдіяльності українського війська. Однак радіоефір, поки що, залишається для них неораною цілиною, чи пак залишався, адже львівські військові довели, що тема армії цікава та актуальна і слухачам на ультракоротких хвилях.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ