друкувати


Ткацтво ліжників і досі існує та розвивається на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-21 11:30:15

Стародавній гуцульський промисел — ткацтво ліжників і досі існує та розвивається на Прикарпатті. Одна з народних майстрів у селі Яворові, що на Косівщині, є Наталя Кіщук.

Жінка розповідає — така постіль надзвичайно тепла взимку і не парить влітку. Адже як і в давнині, виготовляється лише з натуральної овечої шерсті і, при потребі, фарбника. Жодних інших складників — немає.

Продукування 1 ліжника може тривати більше місяця — вовна париться від двох до 4 тижнів, далі її сушать і прядуть нитки. Такий тривалий процес вартий результату — адже постіль не лише забезпечить комфортний сон, а й лікуватиме.

З готової сировини — ниток, ліжник, виготовляють до 10-ти годин. Гуцули, адаптувавши свою традиційну стилістику ліжників до ринкових умов попиту і пропозиції, розпочали виготовляти і рель'єфну постіль. Вона трохи дорожча, однак має більше корисних властивостей.

До речі, вартість ліжників залежить від того в кого їх купувати. Безпосередньо з рук майстрів він коштує від 300 гривень. На ринках ціна сягає кількох тисяч гривень.

Джерело: Радіо «Західний полюс»