друкувати


"Без ГМО" - всього лише позначка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-19 12:45:44

Позначка "Без ГМО" на українських продуктах не є гарантією, що в них не міститься генно-модифікованих організмів, вдалося дізнатися журналістам ТСН.

Хоча появи цих наліпок так довго домагалися захисники прав покупців.

В ідеалі - маркування "Без ГМО" має виконувати таку ж роль, як проба на золоті. Написано "Без ГМО" - значить рослин-мутанів в продукті немає - значить хтось це перевірив і дозволив виробнику поставити такий знак на своєму товарі.

Але насправді виходить, що "Без ГМО" - це лише візерунок на упаковці, просто реклама або прикраса. І дозвіл на використання цього знаку в Україні видає... ні лабораторія, ні спецінститут, а чиновники з Державної служби інтелектуальної власності. Простіше кажучи, тепер "Без ГМО" може друкувати не лише власник цієї прикраси, а й той, кому він це право схоче надати, чи продати.

З цим питанням вже звернувся до суду один громадянин - Клим Братковський. Він юрист, але насамперед - обурений покупець, якого виробники й чиновники - із цим "Без ГМО" намагаються «пошити в дурні».

Клім Братковський суд програв. Бо експерти, які видали патент на таке "Без ГМО" , пояснили,що комерційна компанія володіє тепер лише графічною рамочкою навколо літер БЕЗ ГМО, а заповітні літери під захист не підпадають.

Нагадаємо, до генетично модифікованої продукції належить насьогодні більша частина виробленої у світі сої, зернових і бавовняних культур. У результаті, майже половина харчової продукції у світі, вирощеної за останні 15 років, штучна.