друкувати


Більше половини українських програмістів хочуть працювати за кордоном

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-19 03:30:37

Більше половини українських та російських ІТ-шників розглядають можливість переїзду на роботу за кордон. При цьому кожен п'ятий з наших співвітчизників вживає для цього певні заходи. Своє рішення українці пояснюють високим рівнем життя за кордоном, а росіяни - можливістю отримати досвід і нові знання. Про це свідчать результати опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

Дослідження показало, що 63,1% українських програмістів хочуть поїхати працювати за кордон. Результати аналогічного опитування, яке було проведено на порталі hh.ru, засвідчило таку ж ситуацію у наших північних сусідів. 63,7% програмістів Росії теж не проти залишити свою країну. Щоправда росіян, які категорично проти переїзду, більше, ніж українців - 7,6% росіян проти 4,3 українців.

Дослідження також показало, що в програмістів з України та Росії різна мотивація для трудової міграції. Якщо більшість наших співвітчизників (52,6%) хочуть працювати за кордоном через високий рівень життя, соціальні гарантії (45,2%), високі зарплати (40%) і лише після цього - можливість отримати нові знання (36,9% опитаних). То росіяни на перше місце ставлять саме закордонний досвід (44,6% респондентів), а вже потім високий рівень життя (44,4%), соціальні гарантії (42,1%) і зарплату (26,5%).

Найбільше ІТ-шників приваблюють роботодавці Європи (33,4% українців і 21% росіян) та Америки (21,6% і 16,2% відповідно). Кожен десятий ІТ-спеціаліст з України готовий працювати в будь-якій закордонній компанії.

Джерело: Освітній портал