друкувати


90% з опитаних людей навіть не здогадувалися, що відбулося 17 вересня 1939 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-19 02:30:47

В Івано-Франківську на Вічевому майдані активісти Української народної партії провели флеш-моб "Золотий вересень: злочини більшовизму не забуті!".

Представники УНП підходили до перехожих і запитували їх, чи знають вони, що трапилося 17 вересня 1939 року на Західній Україні. А відтак, для тих, хто не знав і бажав дізнатися, що ж все-таки відбулося в цей день, розповідали про криваві злочини більшовицького режиму на наших землях та вручали інформаційні флаєри.

Під час флеш-мобу партійці створили інсталяцію – на бруківці зобразили синьо-жовту карту України, оточену колючим дротом. Це, на їхню думку, символізує, що тоді, коли Україною керували більшовики, вона була величезною тюрмою.

"Ми нагадуємо громадськості нашого краю про ті страшні злочини більшовицького окупаційного режиму, які були скоєні в період з 1939 по 1941 рік на території Галичини. Саме 17 вересня так звані більшовицькі визволителі прийшли на територію Західної України. У своїй масовій пропаганді вони говорили про те, що возз'єднують Західну Україну з Великою Україною та звільняють Галичан від економічного, соціального і культурного гніту панської Польщі. Проте за 21 місяць панування більшовицького режиму на території Західної України було вивезено, згноєно в катівнях НКВД і просто розстріляно без суду і слідства тисячі наших співвітчизників. Кожна друга родина була тоді депортована", - зробив екскурс в минуле член центрального проводу УНП Дмитро Чуйко.

За його словами, 90 відсотків з опитаних людей навіть не здогадувалися, що відбулося 17 вересня 1939 року. Дехто навіть відповідав, що 17 вересня впали вежі в Америці.

За словами заступника голови Івано-Франківської міської організації УНП Ярослава Свелеби, мета заходу – привернути увагу жителів Прикарпаття до тих злочинів, які вчиняли над українським народом у ХХ столітті апологети комуністичної ідеології. Адже досі ніхто за це ще не покараний.

"Кати українського народу отримують персональні пенсії і перебувають на державному забезпеченні ненависної їм держави, проти якої вони боролися", - звернув увагу партієць.

Автор: Ксенія ЛІЩИНСЬКА
Джерело: Gazeta.ua