друкувати


Депутатам Івано-Франківської облради видали брошуру, яка вчить культури мови і грамотності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-17 01:30:58

Перед початком чергової сесії Івано-Франківської обласної ради кожен депутат отримав брошуру із промовистою назвою "Антисуржик", яка стане для них своєрідною шпаргалкою, як правильно і культурно розмовляти.

Ініціатива створення такої брошури належить депутатам обласної ради – відомому українському письменнику Степану Пушику та Степану Волковецькому.

"В "Антисуржику" кожен зможе знайти свої помилки і виправити себе, щоб уникати їх надалі. Хочу побажати, щоб мова кожного з нас була чистою та барвистою", - зазначив Волковецький.

За словами Пушика, брошура, яка вчить культури мови і грамотності, корисна з огляду на те, аби депутати не калічили мову, бо їх слухає півтора мільйона прикарпатців.

"Якщо дбатимемо про культуру мови, не засмічуватимемо її і будемо ставитися до неї, як до святощів, то вона, як мова одна із найдавніших, найбагатших, наймилозвучніших, найспівучіших, засяє як ранкова зоря. І не стоятиме питання проблеми мов в Україні. Бо всі усвідомлять, що інтелігентна людина повинна знати цю мову блискуче, яка буде красити її, і здаля буде видно, що промовляє людина висококультурна, високоосвічена", - наголосив письменник.

"А якщо ти цієї мови не бажаєш знати і живеш в Україні, то ти просто паскуда. А таких в шляхетних компаніях уникають", - резюмував Пушик.

Також він зазначив, що досвід прикарпатців, варто було б перейняти й іншим областям.

Автор: Ксенія ЛІЩИНСЬКА
Джерело: Gazeta.ua