друкувати


Екологи закликали губернаторів заборонити джипінг у заповідниках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-14 01:45:40

Екологічна громадськість України звернулася до керівництва обласних державних адміністрацій з проханням заборонити проведення джипінгу в об'єктах природно-заповідного фонду.

Як повідомили Gazeta.ua у Національному екологічному центрі України (НЕЦУ), громадські організації пропонують взяти приклад Івано-Франківщини, яка уже видала розпорядження про заборону джипінгу, та всім ОДА видати власні розпорядження, якими заборонити проведення транспортних перегонів і масових заходів на заповідних територіях.

За словами заступника голови НЕЦУ Олексія Василюка, за останні роки джипінг, як розважальний захід, отримав статус популярного виду спорту серед заможних українців.

"Зазвичай учасники змагань і організатори не усвідомлюють шкоди, яку приносять такі заходи об'єктам природно-заповідного фонду. Нерідко організатори проводять змагання, не отримуючи дозволів або погоджують їх з лісгоспами та обласними адміністраціями, однак це не звільняє від порушень законодавства", - сказав Василюк.

Він уточнив, що проведення транспортних перегонів на заповідних територіях є порушенням чинного українського законодавства, зокрема статей 16-17 закону України "Про природно-заповідний фонд України",  статті 252 Кримінального кодексу України,  законів України "Про охорону навколишнього природного середовища України",  "Про Червону книгу України" тощо.

Крім того, еколог наголосив, що Україна є стороною Бернської конвенції, яка чітко забороняє порушення спокою диких видів у сезон розмноження, але досі ця норма жодним чином не відображена в українському законодавстві.

Нагадаємо, на початку липня 2011 року відбувся джипінг-рейд "Ukraine-Trophy 2011", організатори якого повідомляли про те, що маршрут проходитиме по територіям Поліського та Рівненського заповідників.

Однак під тиском громадськості організатори були змушені змінити маршрут в обхід заповідників та узгодити документи з відповідними державними органами.

Слід також зазначити, що раніше Івано-Франківська облдержадміністрація видала розпорядження №138 "Про заборону "джипінгу" та використання інших транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду Івано-Франківської області".