друкувати


Третина івано-франківських заправок обдурюють автовласників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-13 06:10:36

30% івано-франківських автозаправних станцій реалізують некондиційне автомобільне пальне. Про це повідомив сьогодні, перебуваючи в нашому місті, лідер громадського руху захисту прав автомобілістів "AutoVisio" Віталій Чеховський, який представляв на Прикарпатті результати реалізації моніторингового проекту "Народний контроль "AutoVisio"".

З його слів, Івано-Франківськ став третім містом, в якому активісти організації презентували своє дослідження. Було обстежено 22 АЗС, семи з яких не вдалося скласти іспиту. Втім, ситуація в обласному центрі Прикарпаття є далеко не найгіршою в Україні. Значно серйозніші проблеми сьогодні існують у місті Харкові, де неякісним пальним торгують аж 80 % заправок. І це при тому, що стандарти якості автомобільного пального в Україні є значною мірою занижені у порівняні з тими, що діють сьогодні у Європі, де автівки давно вже їздять на пальному стандарту "Євро-4", "Євро-5".

Державні механізми регулювання даного питання сьогодні фактично не діють. То як же захиститись власникам автомобілів від "бодяги"? За словами пана Чеховського, раніше вважалося, що найкращий спосіб для цього – оминати так звані АЗС-одиночки і заправляти свої автівки у нафтотрейдерів, які належать розкрученим і відомим у світі брендам. Втім, на думку громадського діяча, це не завжди спрацьовує. Запропонований особисто ним рецепт боротьби з недобросовісними нафтотрейдерами включає три основних аспекти.

"Насамперед, - говорить пан Чеховський, - по прибутті на АЗС, перш, ніж заправити автомобіль, необхідно запитати документи на бензин. Якщо вам відмовлять або подадуть документи застарілі, це вже мало би викликати підозру"

В той же час, за словами голови "AutoVisio", це зовсім не гарантує якості пального. Важливо також оминати АЗС невідомих брендів – тих, які належать різного роду приватним підприємцям та маленьким невідомим фірмам. А ще В.Чеховський пропонує регулярно читати результати досліджень в рамках "Нородного контролю "AutoVisio"" - такі собі "чорні" та "білі" списки АЗС, які його організація регулярно публікує на своєму порталі, у ЗМІ та соціальних мережах.

Автор: Сергій БІЛИЙ