друкувати


Українцям дозволили купувати більше валюти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-13 04:24:58

Національний банк України затвердив зміни в інструкцію про порядок здійснення валютообмінних операцій, збільшивши максимально допустиму суму продажу валюти через касу банку одній особі за один день з 80 тисяч гривень до 150 тисяч гривень.

Згідно з постановою, банки зможуть, зокрема, здійснювати готівкові валютообмінні операції на суму, яка не перевищує 50 тисяч гривень, за умови пред'явлення документу, що засвідчує особу.

"Працівник банку (фінансової установи) зобов'язаний відмітити прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, що здійснює обмін валюти, в довідках і квитанціях", - говориться в постанові.

Раніше пред'являти ідентифікуючі документи було необхідно при проведенні відповідних операцій на суми понад 15 тисяч гривень.

При проведенні операцій на суму понад 50 тисяч гривень, як і раніше, потрібно буде ще зафіксувати інформацію про серію і номер паспорта і місце проживання.

Поправками також виключений пункт інструкції, яким передбачалося право Нацбанку встановлювати граничні розміри маржі по операціях на готівковому валютному ринку.

Крім того, згідно з постановою, банки отримали право через банкомати здійснювати операції по купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти за гривні.

Нагадаємо, у серпні українці купили іноземної валюти на 824 мільйони доларів більше, ніж продали.

Джерело: ТСН