друкувати


Чим відрізняється звернення громадян від запиту?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-09 12:45:33

Реалізація права на доступ до інформації регулюється Законом України «Про доступ до публічної інформації», а порядок реалізації права на звернення громадян регулює Закон України «Про звернення громадян». У зв'язку з цим виникає необхідність розмежування листів.

Право на звернення є конституційним правом особи, що гарантується ст.40 Конституції України, і є іншим за юридичною природою від інформаційного запиту.

Інформаційний запит є основним, але не єдиним шляхом реалізації права на доступ до інформації, що проголошено ст.34 та ч.2 ст.50 Конституції України.

Для того, щоб визначитися, чи є лист від особи, що надійшов до суб’єкту владних повноважень, зверненням чи інформаційним запитом, треба виходити з такого:

- основна відмінність між цими правами полягає у тому, що при реалізації права на звернення особа (група осіб), що звернулася зі зверненням до органу влади, її посадової чи службової особи, повідомляє у своєму зверненні певну інформацію, щоб підштовхнути її до вчинення певних дій правового чи організаційно-адміністративного характеру, в яких зацікавлена. Тобто, приватна особа (група осіб) звертається з пропозицією, в якій висловлює рекомендацію щодо діяльності органів державної влади, або з вимогою усунути порушення тих чи інших прав тощо;

- при реалізації права на звернення особа (група осіб) виступає інформатором, а держава – суб’єктом отримання інформації, на яку орган державної влади мусить відреагувати певним чином.

У той час, як єдиною метою направлення інформаційного запиту – є отримання публічної інформації, тобто інформації про діяльність суб’єкту владних повноважень.

У разі ж, коли особа спрямовує інформаційний запит, держава виступає інформатором, а особа – суб’єктом, який отримує інформацію про діяльність органу влади.

Увага: досить часто лист, що надходить від особи до суб’єкту владних повноважень, одночасно може містити інформаційний запит та звернення громадян, тобто, лист буде містити вимогу надати інформацію та одночасно звернення громадян (наприклад, скаргу на дії певного державного службовця, чи пропозиції щодо вдосконалення роботи цього органу влади).

У разі, якщо лист особи одночасно складається з інформаційного запиту й звернення, на лист в частині, яка є інформаційним запитом (тобто, є вимогою щодо надання інформації), надається відповідь згідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», а на лист в частині, що є зверненням (скаргою, клопотанням, пропозицією), - відповідно до Закону України «Про звернення громадян».