друкувати


90% сміття закопують в землі полігонів та сміттєзвалищ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-09 02:30:40

Якість життя в Україні залежить від сміття. Питання його збору і утилізації впливає на екологічну безпеку усієї держави. Однак наразі територія нашої країни — це справжнє кладовище побутових відходів.

90% сміття закопують в землі полігонів та сміттєзвалищ. У Швеції, до прикладу, під землею опиняється лише 1 його відсоток. Інші 99 успішно переробляють. Аби покращити ситуацію в Україні, потрібно змінити персональне відношення кожного до побутових відходів.

Нині середній показник вивезення твердих побутових відходів в країні становить 74%. На периферії ситуація значно гірша — лише третина сільського населення охоплена такими послугами. Сміттєсортувальні лінії працюють тільки у 8 містах України, а відповідні переробні заводи — в трьох. Жити так далі, констатують спеціалісти, не можна. Аби вирішити нагальні проблеми, уряд країни розробив новітні проекти.

Українські міста спільно з профільним Міністерством вже розробляють проектно-кошторисну документацію для побудови сміттєсортувальних ліній та переробних заводів. Проблема, як завжди, в грошах. Їх розраховують отримати завдяки інвестиційним проектам.

Джерело: Радіо «Західний полюс»