друкувати


Гуцульські народні майстри: сімейна кераміка від косівчан Швеців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-06 12:45:14

Гуцульська кераміка — це не лише прикраси та елементи посуду у традиційних жовто-зелених кольорах. Оригінальні і не притаманні для прикарпатського мистецтва червоні фарби і їхні відтінки використовує Василь Швець.

Такий матеріал, переконаний гончар, є яскравішим, і до того ж безпечнішим. Адже ексклюзивно привезений з-за кордону. На декоративних тарелях та писанках художник зображає в основному побут людей. Кожна робота з рук майстра — по-своєму неповторна.

Не менш оригінальними є праці сина Василя Швеця — Радислава. Щоправда йому більше імпонує відтворювати в кераміці сувенірні статуетки тварин та людей. У такі портретні праці обов'язково додає власні деталі — не лише заради прикраси, але й для вираження свого бачення світу. Відтак гуцули — обов'язково високі і широкоплечі, а тварини отримують людські риси обличчя.

Сімейне захоплення керамікою у родині Швеців не обмежується творчістю батька та сина. Виготовленням сувенірів також займається донька глави сім'ї. Щоправда її роботи більше розраховані для дітей.

Джерело: Радіо «Західний полюс»