друкувати


Захистіть своїх дітей від кору, краснухи й «свинки»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-06 02:30:01

Ці хвороби традиційно вважають дитячими. Та чи такі вони безневинні, якщо дітям не було вчасно зроблено щеплення від них?

Кір, краснуха й епідемічний паротит («свинка») — гострі вірусні захворювання, що передаються повітряно-краплинним шляхом. Кір у перші три — шість днів виглядає як ГРВі. З часом температура підвищується і поступово, поетапно з’являється висип на шкірі (шия та обличчя, верхня, а потім нижня частина тулуба, в тому числі руки й ноги). В цей період хворого турбують висока температура тіла (390 і вище), загальний важкий стан, кашель, нежить, запалення слизової оболонки очей (кон‘юнктивіт). Зникає висип поступово. Діти до року хворіють на кір рідко, оскільки їх охороняють антитіла — захисні білки, вироблені матір’ю після перенесеної нею хвороби або щеплення. Далі материнські антитіла зникають з крові маляти, і воно залишається беззахисним перед хворобою. Якщо дитя ослаблене попередніми захворюваннями або має вроджену патологію — можливий смертельний результат. Дуже тяжко захворювання протікає в дорослих. Кір небезпечний своїми ускладненнями: отит, запалення легень, ураження крові, запалення головного мозку.

Краснуха (червоничка) в дітей, як правило, протікає легко або у вигляді захворювання середньої тяжкості, розвивається зазвичай через 11-21 день після контакту з хворим. Для перших п’яти днів характерні підйом температури до 38 градусів, нездужання, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, особливо на потилиці, за вухами, інколи — кон‘юнктивіт. На шкірі з’являється дрібноплямистий, часто точковий, висип, який зберігається до п‘яти днів. Ускладнення бувають дуже рідко. Найбільш небезпечна краснуха для вагітних, оскільки вірус здатний проникати через плаценту та уражати всі тканини плоду. Може статися викидень або дитина народиться мертвою, можлива також поява на світ дитини з синдромом вродженої краснухи (СВК), що містить тріаду вад розвитку: вроджену ваду серця, сліпоту (катаракту) і глухоту. Крім того, для СВК характерне ураження мозку аж до розумової відсталості, а також ураження печінки, селезінки, тромбоцитів та інші вроджені порушення. Якщо жінка не хворіла на краснуху і не щеплена, то перед тим, як планувати вагітність, їй треба зробити щеплення, після чого три місяці вагітніти не рекомендують. Вакцинація захищає практично в 100% випадків, імунітет після одноразового щеплення зберігається в середньому 15-20 років.

Епідемічний паротит уражає насамперед привушні і підщелепні слинні залози. Вони розпухають, через що людина округляється (звідси і назва «свинка»). Захворювання починається з невисокої температури, нездужання, а через один — три дні збільшуються одна чи обидві слинні привушні залози, боляче жувати і ковтати. Вірус може викликати запалення підшлункової залози, рідше — менінгіт. У 20-30% хворих хлопчиків-підлітків і чоловіків запалюються яєчка (орхіт), у 5% дівчат і жінок — яйники (оофорит). Це може стати причиною безпліддя.

Всі три інфекції викликаються вірусами і не мають специфічної противірусної терапії. Тому основним шляхом профілактики є імунізація. Щеплення проти краснухи, кору і паротиту проводять згідно з календарем щеплень, коли дитині минає один і шість років. Якщо дівчинка не була щеплена проти краснухи вчасно, це роблять у підлітковому віці, в 13-15 років. Вакцинацію проводять у спеціальних кабінетах при дитячих поліклініках. Перед цим дитину обов’язково має оглянути лікар. У 10% прищеплених можлива місцева звичайна поствакцинальна реакція в перші два дні — почервоніння, невеликий набряк у місці введення препарату, що минає за кілька днів. Загальні вакцинальні реакції можуть бути різними, залежно від вакцини. Найчастіше це нежить, покашлювання, підвищення температури тіла.

Щеплення проти цих інфекцій активно проводять у всьому світі. «Небезпека» щеплень, викладена в більшості популярних статей, — не більше, ніж передрук частини інструкції, де вказано побічні дії щеплення. Побічні дії має багато ліків. Але побічна дія ліків, при коректному призначенні лікування, завжди менш небезпечна і шкідлива, ніж хвороба. Так само і з щепленнями: будь-яке щеплення в сотні разів безпечніше, ніж хвороба, від якої воно захищає.

Чому про вакцинацію від кору, краснухи та епідемічного паротиту ми говоримо тепер, якщо сезонність цих захворювань припадає на зимово-весняний період? Тому що, по-перше, теперішня пора — найкращий період для формування стійкої імунної відповіді організму. А по-друге, щоб в організмі виробились антитіла до цих інфекційних хвороб, потрібен час. Дайте своїм дітям шанс не захворіти.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА