друкувати


Вчені виправдали ледарів: вони такі через відсутність певних генів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-06 11:45:00

Лінь може пояснюватися відсутністю генів, відповідальних за синтез білка, що регулює енергобаланс клітини.

До такого висновку прийшли науковці, вивчаючи мишей, які не люблять і не можуть довго бігати.

Фермент АМФК активується при значному споживанні енергії клітини і переводить її в "енергозберігаючий" стан.

Грегорі Стайнберг з канадського університету Макмастера, що керував дослідженням, вивчав спеціально виведену популяцію мишей, позбавлених двох генів, що контролюють вироблення АМФК, і виявив, що поведінка таких мишей сильно відрізняється від поведінки їхніх побратимів.

Як зазначив Стайнберг, миші люблять бігати, здорова миша може пробігти кілька миль. Особи без потрібних генів у м'язовій тканині могли пробігти на біговій доріжці, куди їх поміщали дослідники, відстань, рівну тільки відстані до кінця коридору і назад.

Зовні миші виглядали абсолютно однаково, але вже через пару секунд можна було сказати, у кого з них немає потрібних генів.

Виявилося, що у мишей без генів, відповідальних за досліджуваний фермент, в клітинах м'язової тканини менше мітохондрій - внутрішніх "електростанцій", що синтезують АТФ, універсальне джерело енергії в клітині. Крім того, у таких мишей клітини м'язової тканини гірше поглинають глюкозу.

Зазначимо, що це не перше дослідження, присвячене вивченню впливу генів на активність живих істот, включаючи людину.

Так, у 2008 році кінезіолог Тімоті Лайтфут і його група з Університету Північної Кароліни в місті Шарлотт висунули версію, що гени дійсно можуть робити деяких людей схильними до ліні. Тоді науковці теж вивчали поведінку мишей.

Джерело: ТСН