друкувати


Верховна рада планує підвищити акцизи на тютюнові вироби до 30%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-06 02:45:50

У Верховній раді зареєстровано законопроект про підвищення ставок акцизного податку з 20 до 30% на сигарети без фільтру та інші тютюнові вироби.

Передбачається, що в результаті прийняття документу середня ціна пачки сигарет з фільтром виросте до 9,7 грн, пише Комерсант-Україна.

За задумом його авторів це допоможе понизити рівень споживання тютюну в Україні на 1,5%. Ініціативу підтримали у Всесвітній організації охорони здоров'я, заявивши, що Україна повинна прагнути до ціни від 5 до 10 євро за пачку сигарет, щоб витрати стали відчутними для курців. Учасники ринку заявляють, що в Україні акцизи на тютюн і без того найвищі в СНД.

Законопроект, що припускає підвищити ставки акцизного податку на сигарети без фільтру і інші тютюнові вироби, у Верховній раді зареєстрував народний депутат В'ячеслав Кириленко.

"У разі ухвалення законопроекту середня номінальна ціна сигарет з фільтром виросте з 8,3 грн до 9,7 грн за пачку, сигарет без фільтру - з 3,8 грн до 5,6 грн за пачку",- говориться в пояснювальній записці.

На думку Кириленка, після ухвалення законопроекту доходи бюджету від акцизного збору на тютюнові вироби виростуть до 18 млрд грн, а рівень споживання тютюну в країні знизиться на 1,5%.

Як пише видання, ініціативу народного депутата не схвалили учасники ринку, заявивши, що ставки акцизу в Україні піднімаються частіше, ніж в сусідніх країнах, і є "найвищими в СНД" (востаннє акцизні ставки на тютюнові вироби підвищувалися з 1 січня 2011 року - на 6,9%).

В той же час підвищення податків на тютюнові вироби є однією з вимог рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я по боротьбі з тютюном, яку Україна ратифікувала в 2006 році.

Джерело: ТСН