друкувати


Люди, які страждають на важкі психічні захворювання, ризикують втратити зуби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-05 10:45:33

Люди, які страждають на важкі психічні захворювання, втричі більше ризикують втратити зуби, відзначили дослідники. Це відбувається через недостатній догляд за порожниною рота.

Дослідники з Університету Квінсленда (США) проаналізували 14 наукових робіт на цю тему, опублікованих за останніх 20 років. Всього вони вивчили дані 2784 пацієнтів, у яких діагностували важкі психічні захворювання, у тому числі шизофренію, недоумство та біполярний розлад.

Огляд показав: у цих людей в 3,4 рази частіше, ніж у здорових, були відзначені випадки відсутності всіх зубів і в 6,2 рази частіше - відсутність деяких, а також наявність хворих і запломбованих, йдеться в статті вчених, опублікованій в Британському журналі психіатрії.

Дослідники зробили висновок, що поганий стан випробовувані пов'язаний з їх основною недугою.

"Люди з важкими психічними захворюваннями не в змозі доглядати за своїми зубами правильно, оскільки часто знаходяться в поганих житлових умовах або зовсім не мають домівки", - говорить один із співробітників Університету Квінсленда Стів Кіселі.

Крім того, за його словами, причиною можуть бути деякі ліки. Наприклад, антидепресанти і стабілізатори настрою зменшують кількість слини, що виділяється, і викликають сухість у роті (ксеростомію), що збільшує ризик утворення зубного каменя.

"Наше дослідження показує, що, хоча в цілому ситуація з гігієною порожнини рота в світі покращала, пацієнти, що страждають на психічні розлади, продовжують залишатися в невигідному положенні. Те ж саме можна сказати про серцево-судинні захворювання", - сказав Кіселі.

Джерело: Освітній портал