друкувати


За учнівські парти сіли 10 неповнолітніх ув'язнених Івано-Франківського слідчого ізолятора

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-02 03:30:19

1 вересня за учнівські парти сіли 10 неповнолітніх ув'язнених Івано-Франківського слідчого ізолятора. Освіту юнаки здобуватимуть в менш інтенсивному темпі аніж однолітки на волі — лише 17 уроків на тиждень.

Однак вивчатимуть усі предмети звичної школи — від української мови до інформатики та фізкультури. У слідчому ізоляторі, переконані його працівники, ув'язнені отримують якісніші знання, аніж за його межами.

Вік цих ув'язнених школярів — від 14 до 18 років. Кожен зізнається — на волі було не до школи. Замість вчитися, юнаки віддавали перевагу розвагам з друзями. Однак такий спосіб життя з часом привів їх до порушень закону — грабунків, крадіжок майна, автомобілів чи навіть зґвалтувань. Нині, перебуваючи в СІЗО, хлопці шкодують — краще б уроки не пропускали.

Навчальний процес у СІЗО розділений на два семестри. Однак зважаючи на тимчасове перебування юнаків у слідчому ізоляторі, не всі встигають скласти підсумкові екзамени і отримати атестат про повну загальну освіту. Адже в цьому закладі неповнолітні перебувають очікуючи розгляду своєї справи в суді. В цьому педагоги вбачають єдине недопрацювання освіти за ґратами.

Після отримання атестату і виходу на волю, кажуть юнаки, повертатися на шлях порушення закону наміру не мають. Дехто мріє продовжити навчання у вищих навчальних закладах, інші — хочуть знайти хорошу роботу.

Джерело: Радіо «Західний полюс»