друкувати


Києву потрібні не знижки на російський газ, а нормальний контракт європейського зразка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-01 04:07:39

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Києву потрібні не знижки на російський газ, а нормальний контракт європейського зразка.

"Росія нам говорить: вступайте до Митного союзу трьох країн і тоді ви отримаєте певну знижку. А ми говоримо: нам не потрібні ніякі знижки. Давайте ми з вами укладемо нормальну угоду, таку точно, як з будь-якою європейською країною", - сказав він у ході відкритої лекції в Київському Національному університеті ім. Шевченка.

За словами Азарова, ціна для України не повинна бути вищою, ніж для Німеччини. "Нам необхідна нормальна угода, за якою ціна на газ повинна бути не вищою, наприклад, ніж у Німеччині. А вона зараз вища", - зазначив він.

Азаров також додав, що Україна спробує провести ще один раунд переговорів з російською стороною.

"Якщо позитивних результатів не вдасться досягнути, то вся відповідальність за наслідки ляже на тих керівників, які не хочуть прислухатися до наших аргументів",- сказав прем'єр.

Нагадаємо, у середу, 31 серпня, Україна заявила, що подала в "Газпром" офіційну заявку на зниження закупівлі в наступному році газу до 27 млрд кубометрів.

У свою чергу глава російського газового монополіста "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз України" зобов'язаний згідно з чинними угодами щорічно перераховувати російській стороні гроші як мінімум за 33 млрд куб. м газу.

Якщо ж "Нафтогаз" скорочує об'єми закупівель, то відповідно до контрактів мусить заплатити штраф у розмірі 300% від ціни невикупленого газу.

Як повідомлялось, планами Кабміну передбачено протягом найближчих років скоротити обсяги закупівель російського газу втричі, замінивши його вугіллям.

Джерело: ТСН