друкувати


«Волонтери Прикарпаття - в дії»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-29 03:10:28

Згідно Закону України «Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю», «Про соціальні послуги», Постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.2004 року №1126 «Про заходи щодо вдосконалення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю» (зі змінами) в області діє мережа центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Одним з пріоритетних напрямів діяльності центрів є організація волонтерської роботи у сфері надання соціальних послуг.

Волонтери - це люди, які здійснюють добровільну, благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що сприяє їхній самореалізації. Волонтерами мережі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є учнівська, студентська молодь, фахівці (психологи, педагоги, соціальні працівники, юристи, лікарі тощо). До їх функцій входять:

- допомога дітям та молоді з функціональними обмеженнями;

- пропаганда здорового способу життя;

- розповсюдження інформаційних матеріалів;

- проведення вуличних ігротек;

- участь у благодійних акціях, кампаніях щодо підтримки дітей пільгових категорій;

- пропаганда здорового способу життя серед дітей, які відпочивають в оздоровчих таборах області тощо.

У системі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді області діє 19 спеціалізованих формувань «Школа волонтерів», куди залучено понад 300 волонтерів (учнівська молодь , студенти, фахівці - медики, педагоги, психологи, представники громадських організацій та фондів та ін.).

Всі волонтери з числа учнівської та студентської молоді пройшли навчання у Школах волонтерів при центрах соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за тренінгами розробленими Державним інститутом проблем сім'ї та молоді, та уклали угоди про співпрацю.

Головною метою діяльності Школи волонтерів є популяризація здорового способу життя серед молоді області, запобігання захворюванням, що передаються статевим шляхом серед дітей та молоді, популяризація Конвенції ООН про права дітей, допомога дітям з обмеженими фізичними можливостями, проведення ігротек та організація дозвілля під час проведення масових заходів з дітьми-сиротами й дітьми, позбавленими батьківського піклування та ін.

За активної участі волонтерів цьогоріч проводилися обласні та районні та Всеукраїнські заходи, такі як фестиваль дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повір у себе», «Горицвіт», Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця» по збору коштів необхідних на придбання медичного обладнання для дітей, акція по пропаганді здорового способу життя «Безпечна дорога життя», до Міжнародного дня непаління «Скажи курінню «прощавай», тренінги на базі оздоровчих закладів області щодо популяризації здорового способу життя, формування знань, умінь та навичок з безпечної поведінки та ін.

Щорічно обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовує та проводить регіональний табір для волонтерів. Цей рік - не став винятком - з 26 по З0 серпня 2011 року на базі ЛОК "Прикарпатські зорі", с.Слобода, Коломийського району як одного з кращих районів області з відміною інфраструктурою, природою, вмінням та бажанням працювати проводиться обласний навчальний табір «Волонтери Прикарпаття - в дії», до якого залучено 45 кращих волонтерів ЦСССДМ області, віком 16-17 років.

Метою табору є обмін досвідом з усіх напрямів діяльності Школи волонтерів. Найбільша увага приділяється профілактиці негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі.

Програма табору передбачає різні форми роботи, зокрема, тренінги, ігротеки, круглі столи, бесіди, екскурсії, походи в гори , спортивні змагання, практичні заняття, рольові ігри, що сприяють особистісному розвитку; передбачено відзначення кращих волонтерів за активну участь у роботі.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА