друкувати


Серед водіїв є своєрідна азбука умовних сигналів для спілкування на дорозі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-26 02:45:36

Погодьтеся, висуватися з вікна машини та кричати водієві попереду, що в нього, наприклад, ззаду щось тече, не дуже безпечне заняття. Саме тому вже десятки років серед водіїв є своєрідна азбука умовних сигналів для спілкування на дорозі.

Важко сказати, коли і в якій країні вперше з’явилися такі сигнали, та є легенда, що розповсюдженню цього в СРСР посприяла сама міліція. Ніби в газеті опублікували статтю зі слів одного міліціонера, де він обурювався, що на дорогах «загниваючого Заходу» водії попереджають один одного сигналами фар про поліцейські пости та засідки. Кажуть, невдовзі після цього авто цілого Союзу радісно заблимали фарами…

Нині новачок, потрапляючи на дорогу, може розгубитись у різноманітті світлових і звукових сигналів, які подають учасники руху.

Каже світло

Час показав, що фари можна використовувати далеко не тільки для освітлення шляху. Наприклад, два короткі мигання дальнім світлом можна тлумачити по?різному – все залежить від ситуації. Є класичний варіант: підморгнула зустрічна машина – попереду пост ДАІ або аварія. А от при роз’їзді автомобілів два короткі мигання дальнім означають, що вам поступаються дорогою. Але не забудьте подякувати колезі одним коротким миганням аварійкою.

Якщо авто, що їде ззаду, сигналить дальнім світлом фар, значить, водій вимагає поступитися смугою. Звісно, це не найтактовніший жест, але краще таки увімкнути поворотник і плавно перебудуватися вправо.

Цікаво, що в європейських країнах цей сигнал замінили на ввівчливіший: просять поступитися дорогою, включивши лівий поворотник.

Вночі водії використовують поперемінне перемикання з ближнього на дальній – повідомляють про те, що ви їх сліпите. Тож не забудьте переключитися на ближнє світло.

Поворотниками, як засобом щось повідомити, зазвичай користуються водії вантажівок. Якщо у «фури», що суне попереду, безперервно працює лівий поворотник – далекобійник попереджає вас: «Попереду небезпека! Не обганяй мене». У вантажівки, нарешті, загорівся правий? Можете сміливо обганяти, зустрічна смуга чиста, щоправда, у цьому завжди треба спочатку пересвідчитися самому.

«Аварійку», крім прямого призначення, зараз все частіше використовують для подяки – за те, що пропустили, дозволили зробити маневр.

Сигнали руками

Світлові чи звукові сигнали недоречні при спілкуванні з пішоходами або в заторі. Водій сусіднього авто не бачить, що в нього нещільно закриті двері? Покажіть йому на них рукою, при необхідності можна звернути на себе увагу звуковим сигналом. Ляскання долонею в повітрі означає відкритий багажник.

Якщо ж вам показують рукою на узбіччя, то це може означати якусь несправність вашої машини. Можливо, треба зупинитись. Але будьте уважними – під маскою доброзичливця може ховатися дорожній шахрай.

Пропускаючи пішоходів перед автомобілем, краще махнути їм рукою паралельно до зебри. Вашої міміки вони можуть просто не побачити через бліки на склі, а звуковий сигнал їх швидше налякає.

Звуковий сигнал

За правилами, звуковий сигнал використовують лише для запобігання аварії. Проте, зараз все частіше «фафакають», аби пришвидшити пішохода, який переходить дорогу не по «зебрі», попередити велосипедиста, що ви хочете його обігнати, або просигналити водієві, що зазівався на світлофорі. Але ж краще таки сигналити тільки в екстрених випадках, особливо в місті.

Умовних сигналів у водіїв є дуже багато. Вони дозволяють і попередити про небезпеку, і попросити пропустити, і подякувати за послугу, і висловити невдоволення. Сигнальна азбука значно полегшує розуміння, а, отже, допомагає запобігти неприємних ситуацій. Але пам’ятайте, що на дорозі може бути новачок, який не зрозуміє ваш сигнал.

Автор: Микола ВОЛКОВ
Джерело: Газета «Репортер»