друкувати


М.Вишиванюк: Незалежність України потрібно відчувати серцем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-26 02:30:17

Наближається 20-а річниця Незалежності України. Чи не кожний українець замислюється над тим, якими були для нього цих два десятки літ. Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк напередодні свята розповів кореспондентові УКРІНФОРМу про те, що він пригадує у ці дні і якою бачить річницю Незалежності України.

- Михайле Васильовичу, яким є для Вас свято Незалежності України? Що пригадується в ці дні?

- У ці дні чи не кожний українець замислюється над тим, що принесла йому Незалежність держави. Переконаний, вона подарувала нам свободу, волю і право на те, щоб жити і чинити так, як ми вважаємо за потрібне. А це - щастя для вільних людей. Вважаю, що ці речі потрібно відчувати серцем, розуміти, належно і правильно сприймати.

- На Вашу думку, які за цей час були найбільші перемоги і втрати для України?

- Якщо стоїть питання про втрати, то нехай би кожен сказав, що він втратив за цей час. Окрім балачок про втрачене, ніхто його не перелічує. А здобутки України, справді, неоціненні. Бо Україна відбулась як держава. У нас є Конституція, кордони і всі владні інститути. Україну сьогодні визнають у світі. Першим, хто нині привітав Україну з Днем Незалежності - це Президент США Барак Обама. Про Україну знає увесь світ, тоді як раніше багато людей не відали, де знаходиться Україна, плутали її з Росією.

Україна відбулася. Стверджую, що цей процес - незворотній. Тепер головне завдання кожного українця полягає в тому, щоб кожного дня, по одній цеглинці вкладати в процес будівництва нашої могутньої і великої держави. Переконаний, найближчим часом Україна увійде в число процвітаючих країн Європи. В мене немає жодних сумнівів, що Україна буде серед 20-ти найрозвинутіших країн світу, бо я бачу шляхи , напрямки і рух її розвитку.

- Як керівник, Ви формувалися, працюючи в сільському господарстві. На Вашу думку, наскільки земельна реформа є нагальною для України?

- Земельна реформа була актуальною ще 20 років тому, коли в Україні проголосили Незалежність. Я часто вступав у дискусії на цю тему, відстоюючи її необхідність. Відсутність законів для проведення повноцінної земельної реформи привела до того, що ми вже 20 років реформуємо сільське господарство. І,слава Богу, нарешті крига в цьому питанні скресла.

Наголошую, земельна реформа, насамперед, направлена на соціальний захист селянина, власника землі. Люди повинні зрозуміти, що земля отримає реальну вартість. Відтак кожний селянин, який має земельний пай, зможе отримати серйозний капітал. Це і буде його соціальним захистом. Якщо селянин здає свою землю в оренду, він отримуватиме серйозну орендну плату. Закон захистить селянина від усіляких пройдисвітів, які захочуть власника землі надурити. Це важливо для людей. Всі, хто шукає нині всілякі заковики у купівлі-продажі землі, нехай не переймаються. Протягом десяти років ніхто ані продавати, ані купувати землю не буде. Нехай не лякають цим людей.

- Ви задоволені тим, як жнивують нині на Прикарпатті?

- Здається, сам Бог нам дарував такий багатий врожай до Дня Незалежності. Я дуже задоволений жнивами. Незважаючи на складні умови та труднощі, люди працювали для себе і отримали щедрий врожай. Це важливо. Нині ми сподіваємося зібрати на 100 тисяч тонн урожаю більше, ніж торік.

- Щоб Ви побажали своїм співвітчизникам з нагоди Дня Незалежності?

- Якби я складав календар свят в Україні, то на першому місці записав би Різдво, на другому - Великдень і на третьому - День Незалежності України. На цьому б у переліку українських свят я поставив би крапку. В інші дні бачу потребу працювати і розбудовувати нашу державу. Не на словах, а на ділі.

Нині хотів би побажати кожному українцеві, насамперед, усвідомлення того, що ми маємо. Думаю, якби сьогодні могли воскреснути мільйони людей, які в муках віддали своє життя за Незалежність України, вони б зраділи від побаченого. Подекуди ми не цінимо того, що маємо. Часто нам здається, що цього замало, і ми хочемо більшого. На жаль, ми не рідко починаємо цінити й шанувати те, що маємо, лише після того, як його втрачаємо. Тому бажаю всім українцям твердої віри у краще майбутнє нашої держави. Нехай буде Воля й Незалежність, нехай збуваються наші мрії, нехай кожний наступний день для нас буде кращим.

Автор: Ірина ДРУЖУК, ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. 23 серпня 2011 року
Джерело: www.if.gov.ua