друкувати


Одним з індикаторів розвитку економіки є стан адміністрування податку на прибуток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-25 02:10:23

Одним з індикаторів розвитку економіки є стан адміністрування податку на прибуток. Можна було б, вдовольнившись досить непоганими показниками економічного зростання, позитивними зрушеннями в соціальній сфері, лише побіжно спинитись на недоліках. Однак існують певні проблеми. Звичайно, без цифр обійтись не можливо. І головним критерієм тут залишається фінансовий результат господарювання. Іншими словами – що в підсумку: збитки чи прибутки?

Закінчилась перша деклараційна кампанія з податку на прибуток в умовах дії Податкового кодексу України. Зміни, що відбулись у податковому законодавстві, позитивно позначились на бюджетних надходженнях. Суми податку на прибуток, що декларуються платниками, постійно збільшуються. Так, за даними поданої за другий квартал 2011 року звітності від  підприємницьких структур нашого міста до державної казни надійде 22,5 млн.гривень податку на прибуток, що на 6,6 млн гривень більше  у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Динамічно збільшується і податкова віддача. За результатами фінансово-господарської діяльності другого кварталу 2011 року цей показник становить 0,48 відсотки проти 0,30 відсотків за аналогічний період минулого року. Позитивним фактом є збільшення кількості підприємств (на 107 господарських одиниць) податкова віддача яких дорівнює, або перевищує один відсоток.

У другому кварталі, з введенням в дію ІІІ розділу Податкового кодексу, який регламентує оподаткування прибутку підприємств, певна категорія суб'єктів господарювання мала можливість скористатись пільговою системою оподаткування за ставкою «0» при  дотриманні певних умов ведення бізнесу. «Податкові канікули» обрали для себе лише 9 івано-франківських підприємств, у яких сума пільг по податку на прибуток склала 9,2 млн гривень.

Зростання економіки нашого краю має давати соціальні наслідки. Остаточну оцінку ефективності діяльності податкових органів дає підприємництво та громадяни України, а вони мають відчути, що їх - законослухняних платників податків - захищає держава, і податківцям необхідно дбати про те, щоб цей захист був надійним.

Джерело: ДПІ в м.Івано-Франківськ