друкувати


Звіт ОПОРИ за результатами моніторингу діяльності місцевої влади Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-24 11:30:12

Пропонуємо вашій увазі моніторинговий звіт на основі даних спостереження за діяльністю місцевої влади Івано-Франківська. Звіт формувався на основі даних про діяльність місцевої влади, зібраних за період від листопада 2010 року до червня 2011 року. Його висновки не є категоричними, але він може служити базою для порівняння, що змінилося в діяльності влади після червня 2011 року. Сподіваємось, що він буде корисним для журналістів, що спеціалізуються на темі місцевого самоврядування, а також для громадян та громадських активістів для яких важливе впровадження принципів прозорої політики. Основний акцент звіту, крім загального опису ради, робився на аналізі відкритості та підзвітності місцевої влади Івано-Франківська, а також активності депутатів. Крім висновків, звіт містить рекомендації щодо впровадження принципів прозорої політики, які місцевій владі було б за доцільне впровадити.

З короткими висновками пропонуємо ознайомитись нижче, а повний текст звіту можете знайти, клікнувши тут.

Прозорість і відкритість міського голови, виконавчого комітету і міської ради можна назвати лише частковою. Доступ до рішень міської ради, рішень виконавчого комітету і розпоряджень міського голови наявний у повному обсязі на інтернет-сторінках ради і виконкому. Також регулярно оприлюднюється анонс заходів за участю міського голови, дати засідань депутатських комісій і виконавчого комітету. Та це не є свідченням повної відкритості місцевої влади. Підтвердженням служить відсутність норми у нормативній базі місцевої влади, яка б дозволяла громадянам і представникам громадських організацій бути присутніми на засіданнях виконавчого комітету і депутатських комісій. До цього теж додається відсутність у вільному доступі проектів рішень, винесених на розгляд виконавчого комітету, що не дозволяє громадянам впливати на процес прийняття рішень на етапі проекту рішення. Подібна ситуація була і з проектами рішень ради, але напередодні Х сесії проекти рішень вперше були оприлюднені на веб-сторінці ради. Враховуючи, що це відбулось вперше, рано поки що говорити про вільний доступ до проектів рішень ради. Тут радше можна говорити про спробу надати цей доступ.

Що стосується прозорості й підзвітності ради, то на даний час це лише декларації, оскільки основний засіб підвищення прозорості, веб-сторінка, не працює належним чином. 25 березня 2011 року міською радою було прийнято Положення про веб-сайт Івано-Франківської міської ради, в якому визначено перелік інформації, що повинен бути розміщений на сайті, але станом на 1 червня цей документ було виконано далеко не повністю. Рівень інформативності даного сайту надзвичайно низький, як приклад можна навести надто загальну інформацію про депутатів, крім прізвищ, дати народження, рівня освіти, місця роботи і партійної приналежності більше нічого немає. Таким чином, це позбавляє громадян можливості детальніше ознайомитись зі своїми обранцями і дає можливість депутатам приховати неприємні чи невигідні сторінки біографії.

Регламент міської ради крім обов’язкового оприлюднення проектів рішень передбачає також, що не рідше ніж раз на півріччя депутат зобов’язаний інформувати виборців про роботу місцевої влади і раз на рік зобов’язаний звітувати перед виборцями в межах відповідного виборчого округу. Проте ці норми не конкретизовані. У випадку з проектами рішень не встановлено чітких часових рамок, а у випадку зі звітністю депутатів не встановлено конкретних форм і методів звітності чи інформування. Це ставить під сумнів ймовірність виконання даних норм. Розглядаючи питання доступу до документів, слід зробити висновок, що перелік оприлюднених документів місцевої влади на сайтах ради і виконавчого комітету надто вузький, що не дозволяє громадянам вести повноцінний громадський контроль діяльності органів влади.

Аналіз діяльності депутатів міськради змушує присвятити окремий абзац члену фракції Партії регіонів Халаменді Ігорю Анатолійовичу, який станом на 10 червня 2011 року відвідав лише одне з 15 пленарних засідань Івано-Франківської міської ради, а також проігнорував усі засідання постійної депутатської комісії з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму, членом якої він є.