друкувати


Двотижнева відпустка на сонячному курорті може призвести до зниження IQ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-20 03:45:27

Двотижнева відпустка, особливо проведена на сонячному курорті, може призвести до значного зниження IQ. Проте цей ефект триває недовго.

Втрата декількох пунктів IQ може розпочатися ще з бронювання туру і супроводжуючого цей процес електронного листування. Згідно дослідженню психолога Гленна Уїлсона (Glenn Wilson), подібне e-mail-бомбардування вже може коштувати туристові 10 пунктів IQ. Примітно, що за даними вченого, це удвічі більше, ніж ефект від куріння марихуани.

Йдеться про явище, що отримало назву "інфоманія", коли при інтенсивному листуванні людина концентрується на очікуванні вхідного повідомлення, на шкоду основній роботі. Як з'ясував психолог, мозок зазнає труднощів, намагаючись впоратися з декількома завданнями одночасно, передає The Telegraph.

Потім коефіцієнт інтелекту мандрівника опиняється під загрозою стресу від авіаперельоту. Так, побоювання з приводу страйків, вулканічного попелу і погоди, а також правильно зайнятої черги можуть підвищити рівень гормону стресу кортизолу. У свою чергу, це може призвести до пошкодження деяких клітин в областях мозку, що відповідають за короткочасну пам'ять і концентрацію.

Якщо турист вирішить боротися зі стресом за допомогою спиртного під час перельоту, то ризикує втратити ще від 10 до 20 пунктів IQ, залежно від кількості випитого.

Подальші випробування для рівня інтелекту відпочивальника починаються безпосередньо на пляжі. Згідно дослідженню професора Зігфріда Леха (Siegfried Lehrl) з німецького університету Ерланген, під час засмаги лобові долі мозку буквально висихають. Крім того, як стверджує вчений, тривала бездіяльність знижує надходження кисню до мозку, що шкідливо для його клітин.

"Чотирнадцяти днів повного спокою досить для того, щоб знизити IQ на 20 одиниць - це більше, ніж різниця між обдарованим і середнім студентами", - говорить професор.

Джерело: Освітній портал