друкувати


Українці вважають себе патріотами, але жалкують за минулим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-17 11:45:53

Українці вважають Україну своєю Батьківщиною, а себе патріотами. Майже кожен другий громадянин готовий захищати країну, та більшість переконані, що державі нічого не загрожує.

За результатами дослідження, проведеного до 20-річчя Незалежності України компанією Research & Branding Group своєю Батьківщиною Україну вважають 93% мешканців країни, патріотами себе називають 76%, а пишаються тим, що є громадянами України, 72% опитаних.

У той же час, майже кожний другий українець (41%) впевнений, що на сьогодні Україна ще не є дійсно незалежною державою, натомість тільки 24% опитаних переконані у зворотньому, а 28% вважають, що Україна незалежна лише в деяких сферах.

Тим часом кожен другий українець (55%) виявив готовність захищати свою країну, та в той же час лише 23% впевнені, що незалежності України може щось загрожувати. 68% респондентів переконані, що такої загрози немає.

Соціологи зазначають, що в цьому питанні думки мешканців різних регіонів розійшлись. Так на заході країни більше вважають, що незалежності країни небезпека все ж загрожує і переважно вона може йти з боку Росії, тоді як мешканці південно-східних областей не бачать можливої загрози українській державності.

Не дуже позитивно оцінюють українці й імідж країни за кордоном та її конкурентноздатність на міжнародній арені.

Водночас соціологи стверджують, що мешканці західного регіону схильні менш негативно оцінювати стан і перспективи країни, аніж мешканці південно-східних областей.

Загалом, за даними опитування, українці (82%) вважають проголошення незалежності України позитивною подією, хоча це і досить суперечливе питання. Так більшість громадян переконані, що за роки незалежності Україна (42%) та українці (39%) більше втратили, аніж набули, ще третина опитаних переконані, що країна та її мешканці у чомусь набули, а в чомусь втратили.

Таким чином, більшість українців зазначають значне погіршення в усіх сферах життя країни, а позитивними змінами вважають лише можливість вільно обирати місце проживання, зокрема за кордоном. Найбільше погіршення українці бачать у гарантованості роботи (87%) та впевненості у завтрашньому дні (83%).

Засновник компанії Research & Branding Group Євген Копатько переконаний, що причиною переваги в настроях українців негативу, а не позитиву, є, перш за все те, що на сьогоднішній день в Україні ще не склався позитивний інформаційний простір.

"Якщо взяти наші новини, наш рівень соціального песимізму та наш рівень соціальної відповідальності, дуже важко дивитися у майбутнє з оптимізмом", - зазначає соціолог.

Втім спеціалісти переконані, що позитивні цифри і позитивні зрушення в настроях українців все ж є, як і є багато позитивного за 20 років незалежності. Так голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що найбільшим здобутком України за ці роки є те, що країна зберегла незалежність, розвивалась більш демократичним шляхом та прожила ці 20 років відносно спокійно.

Автор: Олеся ДУБОВИК
Джерело: Gazeta.ua