друкувати


Терміни сплати земельного податку громадянами змінено

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-16 04:10:15

Радикальних змін в порядку адміністрування податку на землю в зв’язку з прийняттям Податкового кодексу не сталося, проте платникам податку необхідно звернути увагу на деякі особливості.

Громадянам земельний податок, як і раніше, нараховують органи державної податкової служби, які в строк до 1 липня поточного року направляють податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Якщо раніше громадяни – платники земельного податку повинні були сплачувати податок двічі на рік рівними частинами: до 15 серпня та до 15 листопада, то з прийняттям Податкового кодексу сплата повинна здійснюватися впродовж 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення. Громадянами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів.

Слід пам’ятати, що на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня, у порядку визначеному ст. 129 Податкового кодексу.

На даний час на обліку в органах ДПС області перебуває більше 477 тисяч громадян – землевласників та землекористувачів. Всього на 2011 рік 295 тисячам громадян - землевласникам та землекористувачам нараховано понад 4 млн. 114 тис. гривень земельного податку, а решта - 182 тисячі громадян користуються пільгами щодо його сплати. Cлід відзначити, що в зв’язку з прийняттям Податкового кодексу податкове навантаження на громадян – землевласників та землекористувачів не збільшилось.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області