друкувати


Коломийська ОДПІ: Наближається строк сплати громадянами земельного податку – 29 серпня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-16 02:45:29

Плата за землю є одним із видів доходів місцевих бюджетів, що зараховується на рахунки відповідних рад (міської,сільської/селищної), на території яких розташовані земельні ділянки.

Податковим кодексом України визначено, що використання землі в Україні є платним.

Об’єктами оподаткування земельним податком є земельні ділянки та земельні частки (паї), що перебувають у власності або користуванні громадян.

Податковим кодексом передбачено пільги щодо сплати земельного податку, у тому числі для фізичних осіб. Право на пільгу мають, і відповідно не сплачують земельний податок: інваліди І і ІІ групи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки для вищезазначених категорії фізичних поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш ніж 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш ніж 0,25 га, в селищах – не більш ніж 0,15 га, в містах – не більш ніж 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва - не більш ніж 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш ніж 0,01 га; для ведення садівництва – не більш ніж 0,12 га.

Органи державної податкової служби нараховують податок громадянам і в строк до 1 липня поточного року направляють податкове повідомлення-рішення про сплату податку.
До набрання чинності Податковим кодексом України громадяни – платники земельного податку повинні були сплачувати податок двічі на рік рівними частинами: до 15 серпня та до 15 листопада. З прийняттям Податкового кодексу сплата повинна здійснюватися впродовж 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення. Тобто, не пізніше 29 серпня поточного року плата за землю повинна бути перерахована у відповідні місцеві бюджети.

З питань нарахувань земельного податку звертатися в кабінет 212 Коломийської ОДПІ, або за телефоном 2-68-78.

Джерело: Управління оподаткування фізичних осіб Коломийської ОДПІ