друкувати


Самоврядування у документах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-11 03:30:42

1787 рік — протокол засідання ради магістрату. Цей унікальний документ написаний старопольською та латинською мовами відтворює найдавнішу згадку про самоврядування на Прикарпатті.

Аби віднайти такі артефакти довелося добряче покопатися в державному обласному архіві, музейних фондах та приватних колекціях. Роботу, кажуть організатори експозиції, розпочали ще у листопаді минулого року. Гідно попрацювали не лише над добіркою матеріалів, але й дизайном. Він теж має історичну цінність, адже окрім давніх печаток тут зображена еволюція Станіславівської ратуші.

Керівник проекту виставки Богдан Волошинський переконаний такий пласт документів цінний не лише для пересічних мешканців, але й дослідників.

Найсвіжіші факти історії — це офіційні документи Івано-франківської обласної ради першого демократичного скликання, обраної 18 березня 1990 року. Чи активним було самоврядування за часи Незалежності. Про це вже не із запилених сторінок, а в живому спілкуванні згадуватимуть обранці усіх скликань на урочистій сесії 18 серпня.

Джерело: Радіо «Західний полюс»