друкувати


Рівно 100 років тому була заснована компанія IBM

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-10 04:10:17

IBM, заснована рівно сто років тому, - одна з небагатьох технологічних компаній світу, якій вдається залишатися на плаву протягом багатьох десятиліть, як люблять говорити її представники.

Минулого тижня про це в черговий раз нагадав гендиректор IBM Самуель Пальмізано, виступаючи в Музеї комп'ютерної історії в Маунтін-в'ю на вечорі, присвяченому сторіччю компанії.

З 40 найбільших компаній, що входили до списку Fortune 500 в 1961 році, коли IBM виповнилося 50 років, до минулого року залишилося лише 6. Багато технологічних компанії (Sun, Dec, Apollo, Tandem і Burroughs) за останні десятиліття були поглинуті конкурентами, сказав Пальмізано.

У 1890 році, коли в США проходив черговий перепис населення, німецький емігрант Герман Холлеріт, який працював у Бюро перепису населення, запропонував автоматизувати облік іммігрантів.

Електричний табулятор, який обробляв дані, зашифровані на перфокартах з круглими отворами, був його власним винаходом. Завдяки табулятору підсумки були підведені всього за рік - у вісім разів швидше, ніж результати попереднього підрахунку населення, коли перепис здійснювали вручну.

На хвилі такого успіху Холлеріт заснував компанію Tabulating Machine Company, яка в 1911 році увійшла до складу Computing Tabulating Recording, згодом перейменованої в International Business Machines.

Джерело: ТСН