друкувати


Забужко про Андруховича: Старіючий радянський 18-річний хлопчик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-09 05:10:25

У Росії виходить журнальна версія роману "Музей покинутих секретів" 50-річної Оксани Забужко.

Розділ роману опублікували у липневому випуску літературного журналу "Новый мир" у перекладі Олени Мариничевої та Вікторії Горпинко.

З цього приводу російський тижневик "Огонек" взяв інтерв'ю в Оксани Забужко, де не обминули й політичну ситуацію в Україні.

У ньому Забужко зазначила, що "Янукович та компанія узурпували Донбас, змусили людей говорити "Вибачте, я з Донецька". І тепер ми маємо купу дурнів з інших регіонів країни, які сміють заявляти: "А давайте ми цей Донбас відділимо".

На що "Огонек" зазначив, що серед цієї "купи дурнів" є її колега, 51-річний письменник Юрій Андрухович.

"Те, що він лепече, - відповіла на це Оксана Забужко, - не тільки безвідповідально, це просто дурнувато, по-хлопчачому. Психологічний вік Юрія - 18 років. Нема нічого сумнішого, аніж старіючі радянські 18-річні хлопчики, які ніколи не досягають віку соціальної зрілості та відповідальності."

"Я все життя живу під материнською опікою пані Оксани, - сказав Gazeta.ua письменник Юрій Андрухович. - Вона не пропускає нагоди, аби образити мене, я їй у цьому компанії складати не хочу."

Про те, чи Юлія Тимошенко менш загрозлива за Віктора Януковича у сфері демократії Оксана Забужко відповіла: "Ви вже забули журналіста, якого звільнили за ролик "Пропало все". Забули рішення Печерського суду, яке забороняло критику дійсної влади. І тоді у неї не було всієї повноти влади,а якби була? Ні вже, вибачте: зі свободою слова при Тимошенко - три ха-ха."

Автор: Наталя ВЛАСЕНКО