друкувати


Перевірки малих підприємців тимчасово припиняються

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-05 12:45:15

В Україні запроваджено мораторій на планові і позапланові перевірки суб'єктів малого підприємництва до часу, поки не набудуть чинності реформовані закони про спрощену систему оподаткування.

Опоненти влади часто запитують, де обіцяні податкові канікули?

Це передбачено поправками до Податкового кодексу, які підписав президент Віктор Янукович.

У червні Верховна Рада ухвалила проект про спрощену систему оподаткування у першому читанні. Дата остаточного розгляду документа не визначена. Проте представники малого бізнесу називали "косметичними" ті поправки, які пропонувалося внести до нової спрощеної системи.

Підписання президентом закону, яким вчергове вносяться зміни до Податкового кодексу, дало підстави опонентам влади нагадати, що однією із передвиборчих обіцянок президента, досі не виконаних, була обіцянка запровадити п'ятирічні податкові канікули для малого бізнесу. Подробиці - тут.

Оглядачі також звертають увагу на зміну до Податкового кодексу, яка передбачає надання податківцям права вимагати від платника податків пояснення з питань, які виникають під час перевірок.

Низка поправок стосується діяльності хімічних підприємств, які використовують нафтопродукти як сировину. Їм дозволено закуповувати нафтопродукти у вітчизняних виробників і ввозити з-за кордону без сплати акцизного збору.

Перелік підприємств, які можуть закуповувати нафтопродукти без сплати акцизу, визначить уряд. Кабінет Міністрів, відповідно до поправок, також встановлюватиме квоти на закупівлю нафтопродуктів на пільгових умовах та визначатиме перелік інвестиційних проектів, на які поширюватиметься відповідна податкова пільга.

Скористатися пільговим оподаткуванням зможуть підприємства, у статутному капіталі яких не менше 25% належить державним або підконтрольним державі компаніям.

Зміни до Податкового кодексу також змінюють дату, з якої запроваджується податок на нерухоме майно, відділене від земельної ділянки. Ідеться про будівлі, віднесені до житлового фонду, а також дачні та садові будинки. Раніше планувалося, що ця норма набуде чинності 1 січня 2012 року, однак тепер дата запровадження - 1 липня 2012 року.

Голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Віталій Хомутинник, представляючи поправки на сесії парламенту, заявляв, що вони "задовольнять вимоги влади, бізнесу і громадянського суспільства".

Джерело: BBC Ukrainian