друкувати


Україна без щеплень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-04 05:10:22

- Мій чоловік вже три роки працює у Франції, я поки вчуся у Києві. У нас є традиція - ми щолипня на цілий місяць їздимо на Лазурне узбережжя. Цього року - нас вже не двоє, а троє, і традицію доведеться відкласти. Наскільки? Сама не знаю, чекаю поки Дмитро не скаже, що їхати безпечно.

Олену налякали попередження Всесвітньої організації з охорони здоров'я про спалах кору у Європі. З початку року там перехворіло більше 12-ти тисяч дітей. Це вже більше, ніж за цілий минулий рік. Єдиний захист - щеплення. Самій Олені його робили, а от її півторарічному Микитці - ні. В поліклініці вже третій місяць молода мама чує одне й те саме - немає вакцин. І заможність її родини не рятує: вакцини в Україні неможливо дістати і в дорогих приватних клініках...

Так триває вже другий рік. Кожен регіон України на собі це відчуває. І причина проста. Міністерство охорони здоров'я закуповує вакцин тільки на половину дітей.

«Свідомо» не раз запитувало - чому? За цей час змінилося вже чотири міністри охорони здоров'я, але відповідь завжди була одна - не вистачає грошей.

Остання закупівля міністерства доводить - проблема в іншому.

Кому дісталися гроші

У травні та червні за гроші платників податків купили вакцини проти восьми хвороб - гепатиту, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. Користуючись новим законом «Про доступ до публічної інформації», «Свідомо» попросило МОЗ розкрити контракти з продавцями вакцин. (Закон тепер говорить - уся інформація про використання народних грошей не може бути закритою від людей). Міністерство дозволило ознайомитися з контрактами, хоча в руки копії не надало. Ми виписали ціни і порівняли з попередніми закупками. І були вражені.

Порівняно з минулорічними закупівлями, вакцина проти кору, паротиту та краснухи подешевшала на 48%. Якщо раніше цю вакцину привозили по 65,93 грн, то цього року - за 34,5 грн.

Що ж сталося? І цього, і минулого року закуповувалася та сама вакцина виробництва міжнародного гіганта фармакології - Sanofi. Різниця - лише у компанії-посереднику. Цього року вакцину за 35 гривень МОЗу продала фірма «НВЦ Біоніка». Минулого року міністерство платило по 66 гривень фірмі «Інтерфарм».

«Свідомо» почало збирати інформацію про компанію. Заснували її у Києві Олексій Зак, Вадим Романюк та Олена Бех. «Інтерфарм» з 2003 року є одним з найбільших продавців ліків державі. Минулого року третину від усіх державних грошей на вакцинацію - більше 97 мільйонів гривень - отримала саме ця компанія. При цьому сама вона ліки не виробляє. Вона закуповує їх у міжнародних гігантів - того ж Sanofi. Тобто є посередником.

Ми дізналися ціни в самого виробника. Від Sanofi вакцина проти кору, паротиту та краснухи пропонується за 33 гривні. Тобто минулого року посередник завищив ціну вдвічі!

Коли ми повернулися із нашими знахідками до МОЗу, нам додали ще пару. Виявляється, зараз СБУ розслідує кримінальну справу щодо закупівлі міністерства. Там фігурує не лише «Інтерфарм». На допити ходить людина, яка відповідала за закупівлі ліків при дев'ятьох (!) міністрах - Людмила Мухарська. Вона у МОЗі з 1998-го року, коли уряд очолював Валерій Пустовойтенко, а міністром охорони здоров'я був Андрій Сердюк. Як зазначили в міністерстві, Людмила Мирославівна в них більше не працює. За документами вона пішла на пенсію.

За твердженням джерела, разом з нею до СБУ та прокуратури як на роботу ходить і весь колишній склад тендерного комітету. В МОЗі не лишилося жодної «старої» людини. Головує закупівлями тепер вихідець з донецької медицини Раїса Моїсеєнко. До міністерства її взяв новий міністр - теж з Донецька - Олександр Аніщенко.

Якщо причина "падіння цін" нам стала зрозуміла, то на інше запитання відповіді ми поки не знайшли. А чому ж вони мовчать?! Це ж величезний успіх в боротьбі з корупцією! Якби ті самі вакцини минулого року були закуплені за ринковою ціною, провакцинувати можна було не 54% дітей, а всі 100%!

Схема працює далі?

Перша відповідь: міністром минулого року був Зиновій Митник. Колишнього керівника столичної лікарні для топ-посадовців - «Феофанії» - призначали на посаду нинішній президент та прем'єр.

А друга відповідь: схема закупівель і при Митнику, і при всіх міністрах до нього, і при нинішньому міністрі - та сама. Вакцини закуповуються не напряму у виробників, а через посередників. При цьому в контрактах не прописано вакцини якого саме виробника посередник постачатиме українським дітям. А це створює додаткові можливості нагріти руки.

«Свідомо» проаналізувало, які посередники за якою ціною постачатимуть вакцини цього року і за скільки вакцини від цих хвороб можна купити на міжнародному ринку у виробників зі світовим ім'ям.

Коли ми запитали у міністра Аніщенка чому зберігається схема з посередниками, державний службовець відповів так:

- Ми маємо обмежені фінансові можливості. Але, на жаль, і навколо цих грошей багато бажаючих щось відщипнути. Наше завдання цих щипачів прибрати.

Що ж, чекаємо.

Автор: Єгор СОБОЛЄВ, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", для "Галицького кореспондента"