друкувати


Ціна хліба прив’язана до... обіцянок?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-04 03:10:31

В Україні вже так повелося, що столичні можновладці обіцяють одне, а на місцях діють на свій розсуд. Не встиг, наприклад, прем’єр-міністр Микола Азаров потішити народ заявою про «безпідставність підвищення цін на хліб», а в магазинах ВАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат» ще до того почали реалізовувати свою продукцію з націнкою в 10-15 копійок...

Наші пекарі, схоже, як ті екстрасенси, передбачили чергову обіцянку прем’єр-міністра і на два дні випередили її: підвищення провели ще з 25 липня. Це, до речі, сталося не вперше протягом останніх семи-восьми місяців — хліб дорожчав на п’ять, десять і більше копійок, а загалом націнка підскочила до півгривні. Приміром, нарізний батон сьогодні коштує вже 3,5 гривні.

Невідповідність того, що говорить прем’єр-міністр, і того, що твориться з цінами на хліб у нашому краї, в головному управлінні економіки ОДА виявили тільки наприкінці тижня. В авральному порядку було скликано нараду, на якій, за висловом одного з керівників, «заледве вблагали основного суб’єкта на ринку хлібопродуктів дати «задній хід» липневому підвищенню ціни на свою продукцію». Правда, тільки на  хліб з борошна I ратунку. З інших так званих соціальних сортів, не кажучи вже про весь набір булочної випічки, липневу націнку не знято.

Тим-то доречно буде процитувати ще одну заяву Миколи Азарова, озвучену уже в залі засідань Кабінету Міністрів і підхоплену газетою «Урядовий кур’єр» після відвідин хлібопекарського комплексу «Кулиничівський» на Полтавщині: «Ціну на соціальні сорти хліба можна тримати на сьогоднішньому рівні, не підвищувати протягом усього маркетингового року — до липня 2012-го. Це не моя видумка. Це відповідальна заява керівника великого хлібопекарського підприємства, який, до речі, забезпечує хлібом чотири області».

Але ціни вперто не слухаються владних настанов.

Автор: Василь ДОРОШЕНКО
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА