друкувати


Половина чоловіків із Західної Європи є нащадками єгипетських фараонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-03 01:10:11

Половина чоловіків, які проживають у Західній Європі, є нащадками єгипетських фараонів і, зокрема, є родичами Тутанхамона.

Це з'ясували дослідники з центру генеалогічних досліджень iGENEA (Німеччина).

Біологи аналізували ДНК, виділену з муміфікованих останків Тутанхамона. Зокрема, вони вивчали так звані гаплогрупи - певні сукупності фрагментів ДНК, які успадковуються спільно і тому передаються з покоління в покоління практично незмінними.

Вчені виявили на Y-хромосомі Тутанхамона гаплогрупи під назвою R1b1a2 - вона зустрічається приблизно у половини чоловіків із Західної Європи, а в деяких країнах частка родичів фараона наближається до 70% (наприклад, у Франції цю гаплогрупу несуть 60% чоловіків, а в в Іспанії - 70%). Серед сучасних єгиптян частка носіїв гаплогрупи R1b1a2 становить менше 1%.

Дослідники вважають, що загальний предок Тутанхамона і європейських чоловіків, що мають гаплогрупи R1b1a2, жив на Кавказі близько 9,5 тисяч років тому. Носії "фараонської" гаплогрупи почали міграцію в Європу приблизно 7 тисяч років тому.

Вивчення гаплогруп дає вченим інформацію про те, як відбувалися міграції людей в давнину. Крім того, певні гаплогрупи можуть бути "зчеплені" з тими чи іншими захворюваннями, і аналіз цієї зв'язку дозволяє фахівцям розробляти нові методи діагностики цих хвороб.

Нагадаємо, у лютому невідомі викрали з Каїрського музею вісім експонатів, у тому числі статую фараона Тутанхамона.

Джерело: ТСН