друкувати


Гомеопатія: за межами науки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-02 04:10:28

Нещодавно в 25-ти країнах світу відбулися акції проти використання гомеопатичних засобів. Учасники та організатори протестів вимагали вилучити їх з переліку лікарських препаратів. Причина: не з'ясований і не перевірений вплив на організм людини.

Без ефекту?

Колективна акція протесту відбулася одночасно в 16-х країнах Європи, та у США, Канаді, Мексиці, Аргентині, Бразилії, Австралії, Новій Зеландії, Ізраїлі і ПАР. Про це повідомило Фламандське товариство з вивчення псевдонаукових і паранормальних явищ (SKEPP). Учасники акції здійснили так зване «колективне самогубство» - вжили велику кількість гомеопатичних засобів, щоби тим самим продемонструвати їх неефективність. Жодна людина не мала проблем зі здоров'ям. Хоч на демонстрації добровольці «з'їли» препарати, в яких був миш'як.

На відміну від ліків, гомеопатичні засоби не проходять тести визначення їх впливу на людський організм перед дозволом до продажу, зазначали протестувальники. Цю інформацію підтвердило і SKEPP та Британська медична асоціація. Остання оприлюднила відозву, в якій наполягає на проведенні спеціалістами Національного інституту здоров'я і якості меддопомоги незалежної оцінки прикладів ефективності гомеопатичних засобів.

Трохи раніше авторитетний академічний журнал Американської асоціації сприяння розвитку науки «Science» опублікував статтю про ефект плацебо (навіювання, віра) при лікуванні гомеопатією. До речі, в серпні 2009 року Всесвітня організація охорони здоров'я виступила проти використання гомеопатичних засобів у лікуванні ВІЛ, туберкульозу, малярії та ряду інших тяжких інфекційних хвороб і заявила про недопустимість реклами такого застосування методу.

Нетрадиційна методика

В нашій країні метод гомеопатії віднесено до нетрадиційних. Спеціалісти, які його практикують, є «лікарями з народної і нетрадиційної медицини». Це мали би бути спеціалісти з вищою медичною освітою, які пройшли відповідне навчання на спеціальних курсах чи в інтернатурі, та отримали відповідну ліцензію. «Не плутайте народну медицину з нетрадиційною, - каже лікар нетрадиційної медицини Вадим Чемерис. - Народна медицина - то найдавніша медична система на Землі, багатовіковий досвід суспільства, що затвердився у місцевій самобутній культурі і народних традиціях. Цю систему засновано на унікальних лікувальних властивостях навколишнього середовища в поєднанні зі здібностями самих цілителів. А нетрадиційна медицина - це, скажімо, іридодіагностика, гомеопатія, рефлексотерапія тощо. Тобто, різновиди медицини, які мають авторів. У гомеопатії, наприклад, застосовують методику відомого німецького лікаря Ганемана».

Методика передбачає індивідуальний підбір лікувального засобу для кожного хворого. Препарати лікар призначає виключно за попереднім оглядом. Відтак, має бути індивідуальне приготування. Тільки в такому випадку гомеопатичні ліки вважаються дієвими. Універсальність застосування препаратів не відповідає традиції класичної гомеопатії. «Чимало лікарів і самоучок, які іменують себе гомеопатами, вважають, що аптечні ліки фірм Хеель, Біттнер, Хомвіора, Фідес, Космохема, Біоноріка, Веледа, Матерія Медика чи Арніка (та багатьох інших) є гомеопатичними ліками. А їх наївні пацієнти глибоко переконані, що отримують гомеопатичне лікування, - зазначає лікар вищої категорії, кандидат медичних наук, голова правління Науково-медичної гомеопатичної Спілки (Одеса) Олександр Іванів. - Звісно, гомеопати мають бути вдячні фірмам-виробникам за розширення простору, вільного від хімічних препаратів. Однак слід пам'ятати, що препарат стає гомеопатичним тільки після призначення лікарем саме цьому пацієнту...»

Викривлення основ гомеопатії, за словами пана Іваніва, створює грунт для процвітання шарлатанів у галузі медичних послуг і у виробництві ліків. В останні роки в Україні виникли десятки псевдо-гомеопатичних «шкіл» і течій, які дезінформують не тільки громадськість і медицину, але й дискредитують самі себе.

Додаткове лікування

Що стосується гомеопатичних препаратів, то вони в Україні мають статус лікарських засобів і проходять державну реєстрацію. У реєстр лікарських засобів цьогоріч внесено близько 60-ти імпортних препаратів. В більшості країн Західної Європи (Німеччина, Франція, Англія, Швейцарія) гомеопатичні засоби виробляються на сучасних фармацевтичних заводах. В деяких інших країнах - як в аптеках, так і на заводах (Австрія, Греція). В Україні ж їх готують лише в спеціалізованих аптеках. Такі є в 13-х обласних центрах. Найближчі до Франківська - Львів і Луцьк. Прикметно, що офіційно для цього використовують посібник «Гомеопатичні лікарські засоби» Вильмара Швабе, який був дозволений для використання в гомеопатичних аптеках наказами МОЗ СРСР №88 від 1961 року і №606 від 1962 року.

«Гомеопатія, як вид терапевтичного впливу на організм людини, активно критикується прихильниками традиційної медицини, - визнає пан Чемерис. - Зокрема через відсутність сформульованих механізмів дії надмалих доз органічних і неорганічних сполук у термінах, визнаних сучасною наукою. Однак, ситуація змінилася, коли вперше в історії гомеопатії в січні 1998-го професор Хартмут Хайне запатентував механізм дії комплексних гомеопатичних препаратів, в основі яких лежить так звана імунологічна допоміжна реакція».

Поки що сучасна наука пояснює дію гомеопатичних препаратів тільки на імунному рівні. За межами сьогоднішніх знань знаходяться механізми дії сотенних, тисячних розведень, які діють на енерго-інформаційному рівні. Відтак, лікарі-гомеопати, подібно до цілителів, використовують накопичений за багато десятиліть досвід успішного застосування препаратів. Завдяки власне цьому досвіду гомеопатія впроваджується й у фундаментальну медицину. В своїй практиці її використовують 50% лікарів Індії, 40% - Великобританії, 32% - Франції, 30% лікарів Німеччини та Австрії, близько 20% українських медиків. Із зауваженнями, що поширена сьогодні комплексна гомеопатія є лише ефективним додатковим лікуванням.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент