друкувати


Захоплення соціальними мережами веде до деградації особистості і мозку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-02 11:45:38

Захоплення соціальними мережами веде до деградації особистості і мозку, переконана професор Оксфордського університету, баронеса Сьюзан Грінфілд.

Зокрема, за даними її дослідження, фанатам Facebook і Twitter загрожує "криза ідентичності", зниження рівня концентрації уваги, втрата багатьох невербальних навичок - таких як здатність дивитися в очі під час розмови.

Терміном "кризи ідентичності" в психології позначається втрата людиною або соціальною групою уявлення про своє місце в суспільстві і своєї самооцінки.

За словами професора, банальність інформації, якою обмінюються користувачі Twitter, може стати проблемою для комунікації, пише газета The Daily Mail.

"Навіщо комусь знати, що хтось інший їв на сніданок? Це нагадує мені маленьку дитину, яка каже: "Дивися, мамусю, я роблю це, подивися на мене мамуся, я роблю це...", - наголосила Грінфілд.

Особливій критиці вона піддала соціальну мережу Facebook.

"Це майже так само, як люди жили би в нереальному світі, але у світі, в якому важливо те, що люди думають про вас... Подумайте про наслідки для суспільства, якщо люди більше турбуватимуться про те, що інші люди будуть думати про них, ніж те, що вони думають про себе самі", - зауважила психолог.

Баронеса Грінфілд Сьюзан присвятила життя дослідженню фізіології людського мозку і є авторитетним експертом в області синоптичної фармакології, а також відомою письменницею і членом Палати лордів.

Кілька років тому вона вже виступала в британських ЗМІ з критикою соціальних мереж. Зокрема, на думку баронеси, соціальні мережі погано впливають на розумовий розвиток і властивості пам'яті підростаючого покоління. І поки люди осмислюють цю проблему, віртуальна "дружба" і комп'ютерні ігри поступово перебудовують мозок підлітків.

Термін "криза ідентичності" з'явився в науці у другій половині минулого століття. Його ввів відомий американський психолог, професор Гарвардського університету Ерік Хомбургер Еріксон в ході свого дослідження "військових неврозів" у моряків-підводників.

Криза ідентичності проявляється як протиріччя, невідповідність існуючого соціального статусу людини або соціальної групи вимогам, що змінилися. Основним показником є ​​нездатність прийняти нову роль, яка пропонується зовнішніми обставинами, або, прийнявши її, адаптуватися до неї.

Серед ознак, найбільш характерних для цього стану, психологи називають:

- Неадекватність самооцінки;

- Втрата перспективи;

- Зростання песимізму;

- Зміна соціальної активності;

- Прояв безкомпромісних суджень і соціально-агресивної поведінки;

- Підвищений інтерес до метафізичних та ірраціональним проблем тощо.

Джерело: ТСН