друкувати


На Івано-Франківщині розпочали боротьбу з борщівником Сосновського

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-02 12:30:59

На Івано-Франківщині розпочали боротьбу з борщівником Сосновського. Це єдина місцева отруйна рослина. У 80-х роках радянська влада мала намір використовувати цю культуру як цінний корм.

Однак вже після її появи на Прикарпатті, у ній виявили небезпечну кислоту — фурокумарин. Вона негативно впливала на якість молока. Тож від використання борщівника фермери відмовилися. Відтоді рослина захопила землю, яка не задіяна у сільському господарстві.

Нині рослина не так небезпечна для фермерства, як для людей. Достатньо лише торкнутися борщівника і тіло отримує серйозні термічні опіки. Жертвами культури найчастіше стають селяни та відпочиваючі на берегах водойм. Особливо небезпечна рослина для дітей.

Боротися з цією рослиною досить складно. Вона морозостійка та може сходити в одному місці вісім років поспіль. Її знищення фахівці радять проводити у два етапи – хімічною обробкою землі та механічним способом.

Наразі влада заявляє, що знищила половину цьогорічних посівів борщівника, а це більше 200 гектарів. Однак, додають біологи, повністю викорінити цю культуру з Прикарпаття вдасться за три роки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»