друкувати


Зал праведників в музеї історії єврейського народу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-29 03:10:49

Українська щедрість у світі уже стала притчею во язицех. Та небагато українців знають, що нашу нацією вважають також однією з найдобріших. Про це може засвідчити кількість людей, які отримали почесне звання «праведника народів світу».

У списку країн, в яких нараховується найбільше людей, котрі врятували євреїв, Україна посідає почесне четверте місце - 2272 «праведника народів світу». Перше місце належить Республіці Польща – 6066 «праведників народів світу», а друге і третє місце посідають Нідерланди і Франція – 4863 та 2833 відповідно. Також в чільну десятку по кількості рятівників попали такі країни, як Бельгія, Литва, Угорщина Білорусь, Словаччина і, навіть, Німеччина. А от в сусідній Росії нараховують лише 124 «праведника народів світу». Та варто зазначити, що почесне звання «праведника народів світу» міг отримати лише той, хто, рятуючи єврея, ризикував не кар’єрою чи здоров’ям, а власним життям чи життям членів сім’ї.

Невдовзі прізвища та інші дані про усіх українських праведників світу планується розмістити у окремому залі музею історії єврейського народу та історії Голокосту, який незабаром буде відкрито в Дніпропетровську, про що повідомив директор Всеукраїнського центру вивчення Голокосту «Ткума» Ігор Щупак під час IV міжнародного міжрелігійного молодіжного семінару «Ковчег-2011».

Автор: Вікторія БІЛА