друкувати


«Швидкий тризуб» спрямовано на Афганістан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-29 10:30:40

Понад півтисячі військових десантників з восьми країн світу та чотири військово-транспортні літаки прийняв днями Івано-Франківський аеродром, який цього року було включено до території проведення міжнародних військових навчань «Репід Трайдент-2011».

Головний акцент цьогорічних навчань було зроблено на проведенні спільних аеромобільних операцій з використанням військово-транспортної авіації та десантуванням з літаків за допомогою парашутів. З цією метою на Івано-Франківському летовищі розмістились важкий військово-транспортний літак Повітряних сил України Іл-76 та два (поговорюють, що був і третій) літаки ВПС США С-130 «Геркулес». При цьому десантуватись парашутистам різних країн довелося разом – в одній команді. Так, круті хлопці з країн НАТО спробували, що значить на швидкості в 300 – 350 км на годину стрибати з важкого і стрімкого Іл-76, а десантникам з України припав до вподоби неквапливий і делікатний (зі швидкістю в 250 км/год. і мінімальною висотою десантування в 300м) «Геркулес» .

«Метою цьогорічних навчань, - стверджує заступник начальника авіації Повітряних сил ЗС України полковник Олександр Кулібаба, – є відпрацювання взаємодії аеромобільних підрозділів, а також військово-транспортної авіації України та інших держав-учасниць при проведенні миротворчих операцій. Загалом в навчаннях бере участь близько тисячі військових з різних країн, як-от: США, Великої Британії, Канади, Пльщі, Молдови, Сербії, Білорусу та України. 553 військовослужбовця десантуватимуться літаками з Івано-Франківська на Яворівський учбовий центр. Зі слів пана Кулібаби, аеродром в Івано-Франківську було обрано навмисно: як летовище із злітною смугою, що відповідає міжнародним стандартам якості і може приймати важкі літаки така кого класу, як Іл-76, що є особливо актуальним в контексті підготовки до Євро-2012.

Як стверджує військовий, спільні стрибки саме з Іл-76 стали родзинкою цьогорічних навчань. «Дуже багато великий інтерес військовослужбовців інших країн, – розповідає пан Кулібаба, – прикутий до Іл-76. Адже це особливий літак. Хоча б тому, що він може підняти більше 200 десантників – 225, якщо бути точним. До того ж це зовсім інші швидкості. Аналогів таких літаків у світі є небагато». З його слів, висотні та швидкісні характеристики нашого «транспортника» унеможливлюють використання при стрибках парашутів західного зразка. Тож українським хлопцям довелося поділитись своїм куполами з колегами із НАТО.

Високий рівень уваги до вантажного «Іллюшина» засвідчив також керівник американської авіа групи –командир 37-ї ескадрильї базованого на авіабазі Рамштайн, що в Західній Німеччині, 86-го авіа крила ВПС США підполковник Патрік Дріскул. З його слів, літаки американських повітряних сил вперше беруть участь у навчаннях «Репід трайдент», а тому для них це велика можливість набути новий досвід взаємодії у виконанні складних десантних завдань. Особливо цінним в даному контексті буде досвід спільної роботи з Іл-76.

Слід зазначити, що, зі слів О.Кулібаби, після закінчення навчань «Репід трайдент» (які до речі перекладаються, як «швидкий тризуб») деякі підрозділи-учасники відправляться до Афганістану, де на практиці реалізовуватимуть набутий на Прикарпатті та в Яворові досвід провадження миротворчих операцій. Чи не тому всі витрати на фінансування навчань взяла на себе американська сторона? Пан Дріскул так і не сказав, в яку суму обійшлися американським платникам податків військові ігри в Україні, проте зазначив, що яким би дорогим такий захід не був, набутий досвід того вартий.

Автор: Сергій БІЛИЙ