друкувати


Кабмін виділив на підтримку вітчизняного агропромкомплексу 1,6 млрд грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 02:10:34

Станом на 26 липня 2011 року на фінансування основних бюджетних програм по підтримці аграрного комплексу було спрямовано майже 1,6 мільярда гривень, повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

За словами міністра, питання виплати дотацій аграріям знаходиться на його особистому контролі.

"В деяких регіонах ці програми на сьогоднішній день профінансовано на 100%, в деяких існують певні проблеми. Але я особисто проконтролюю, щоб найближчим часом державні кошти дійшли до відповідних господарств2, - наголосив Присяжнюк.

На кінець липня на виконання державної програми "Здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів" аграріям перераховано 167,3 млн грн. На часткове відшкодування суб'єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів – 233,2 млн грн.

"Всього на фінансування цієї програми в загальному фонді Держбюджету закладено 500 млн. грн. Тобто майже половину ми вже виплатили", - підкреслив Присяжнюк.

Зі спеціального фонду державного бюджету аграріям на сьогодні виплачено майже 1,2 млрд грн. Зокрема, 113,8 млн грн – в межах програми по закладенню молодих садів, виноградників та ягідників; 5,8 млн грн – в межах державної підтримки хмелярства; 28 млн грн – на надання кредитів фермерським господарствам.

На формування державного інтервенційного фонду Аграрним фондом станом на 3 червня було спрямовано більше мільярда гривень.

Нагадаємо, що глава Національного банку Сергій Арбузов заявив, що об'єми кредитування сільгоспвиробників в Україні збільшуватимуться.

За його словами, з початку 2011 року на підтримку сільгоспвиробників вже було видано більше 8 млрд гривень, та знижені процентні ставки за кредитами.

Як повідомлялось, наприкінці квітня поточного року Європейський банк реконструкцiї та розвитку (ЄБРР) заявив, що планує у 2011 роцi інвестувати в агропром України близько 300 млн доларів.

Інвестувати банк хоче екологiчнi, енергоефективні та високотехнологiчнi проекти в сiльськогосподарському виробництві.

Джерело: ТСН