друкувати


Думайте, що їсте

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 12:45:32

Влітку приходять і різні небезпеки, що можуть зіпсувати людям відпочинок, який так часто планується саме на цю пору. Погане самопочуття, запаморочення, нудота, висока температура — усі ці симптоми, як правило, свідчать про отруєння, яке влітку «заробити» найпростіше. Що являє собою ця неприємна хвороба та як запобігти її виникненню, розповіла кореспондентові «Галичини» завідуюча гастроентерологічним відділенням обласної клінічної лікарні Івано-Франківська Людмила Мисліборська.

— Людмило Віталіївно, які продукти не рекомендуєте споживати в літню спеку?

— По-перше, слід прискіпливо ставитись до м’ясних страв. Дуже легко отруїтись недобре просмаженим м’ясом, погано замаринованим чи, навпаки, коли час перебування його у маринаді перевищує ліміт. Дуже часто буває таке, що у закладах громадського харчування холодильні установки, в яких зберігається м’ясо, погано працюють або їх взагалі немає, тому у них цей продукт швидко псується.

По-друге, — риба. Готувати її треба одразу, адже цей продукт дуже швидко псується. Велику небезпеку також таять у собі всі, без винятку, види майонезів. Тому не рекомендується у закладах громадського харчування їсти салати, що містять цей продукт. Як правило, там готують на велику кількість людей, що потребує певного часу, за який продукти уже встигають зіпсуватись. Тому варто задуматись, коли в таких закладах у спекотний період замовляєте салат з ковбасою, особливо відвареною, і майонезом. Отруєння може бути і від молочних продуктів — сметани, сирів і від яєць. Дуже часто отруюються ранніми кавунами, динями, полуницею, адже вони містять велику кількість нітратів.

Також часто з гострими отруєннями до нас потрапляють люди, що побували на якомусь масовому частуванні, наприклад, весіллі. Такі випадки найгірші, адже достеменно ніхто не може сказати, що їв, мабуть, з тієї причини, що пробував усе, а відтак важко призначити найефективніше лікування.

— Як дізнатись, що ти отруївся і чи завжди в такому випадку слід звертатись до лікаря?

— У будь-якому випадку потрібно звернутись до лікаря, адже отруєння бувають різні. Наприклад, в організм може потрапити паличка сальмонели чи холери, яку на початку лікування обов’язково потрібно вбити. Якщо це токсична хвороба, то треба зняти інтоксикацію. Також потрібно перевірити, як зреагували шлунок, печінка, нервова система на недавнє отруєння, а зробити це може лише лікар. Тому зволікати не слід, адже наслідки можуть бути плачевні. Звичайно, бувають так звані несерйозні отруєння, які можливо вилікувати самостійно, проте все-таки краще звернутись до спеціаліста.

Людина починає погано почуватися через чотири-шість годин після того, як з’їла «щось не те». З’являються нудота, блювота, діарея, піднімається температура, падає тиск, починається запаморочення і як наслідок — зневоднення організму. Не обов’язково, щоб усі симптоми проявлялися одночасно, адже реакція організму на будь-який продукт є різною. Найгірше, коли немає блювоти, адже тоді всі токсичні речовини не виводяться з організму, а всмоктуються в кров.
 існує ще маленький нюанс: людина, яка з недоброякісним продуктом спожила ще й алкоголь, легше переносить отруєння. Наприклад, у того, хто з’їв бліду поганку і ще при цьому випив сто грамів, шанс вижити більший, аніж у того, який просто спожив цей отруйний гриб. Однак у всьому потрібно знати міру, адже передозування спиртними напоями також призводить до отруєння, лише вже алкогольного.

— Яку першу допомогу слід надати хворому до того, як звернутись до лікаря?

— Найперше — промити шлунок. Хворому слід дати пити багато води з розчином марганцівки чи солі і штучно викликати блювоту, і так декілька разів.

— Які заходи слід вживати, щоб запобігти отруєнню?

— Думайте, що їсте. Намагайтесь об’єктивно оцінювати якість їжі, яку споживаєте у закладах громадського харчування чи купуєте у супермаркетах. Я як споживач можу сказати, що неодноразово, розморожуючи м’ясо, яке придбала у наших супермаркетах, чула від нього неприємний запах. Тому особливих «зусиль», щоб отруїтися не потрібно.

Ранні овочі, які з’являються в продажі, слід хоча б годину-дві вимочувати у воді, бо вона вбирає у себе нітрати, яких у «молодих» продуктах дуже багато. Ранні кавуни взагалі не раджу купувати, краще поберегти своє здоров’я і потерпіти ще трохи без цієї «ягоди». Також слід пам’ятати, що хороша термічна обробка вбиває бактерії навіть у недоброякісних продуктах.