друкувати


Поєднання людської психології з тією чи іншою маскою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 02:45:51

Поєднання людської психології з тією чи іншою маскою. Це не ритуальні маски, якими користуються африканські племена. На венеційські карнавальні чи популярні театральні вони теж геть не схожі.

Їх автор — художник В’ячеслав Яромов. Івано-Франківськ — друге місто після Львова, у якому презентують колекцію майстра. У ній 36 масок, а також одне живописне полотно. Воно є своєрідним вступним словом та візитівкою експозиції.

Виставкова колекція складається з 36 масок, зібраних за останні 4 роки. Усі вони — із паперу, хоча це не класичне пап'є маше. Майстер використовує давню і наразі рідкісну технологію плетеного паперу. За основу бере глиняні моделі власного обличчя.

Кожна маска, каже автор, потребує персонального підходу й часу на створення. А також індивідуального підбору грунтовок, фарб та лаків. Іноді робота затягується навіть на півроку — якщо доводиться перефарбовувати.

Обличчя характеризує людину. Це — головна тема експозиції «Психологія маски». Автор обирає для кожної маски міміку, яка відповідає характерові того чи іншого персонажу. Що цікаво — серед них немає жодного жіночого обличчя. Натомість — поважні воєначальники, пірати та славетні герої, мудреці і самураї а також довговухий тубілець острова Пасхи та індіанський вождь.

Єдина іронічна маска належить герою середньовічних нідерландських і німецьких легенд Тілю Уленшпігелю.

Джерело: Радіо «Західний полюс»