друкувати


Ахіллесова п’ята Івано-Франківського краєзнавчого музею – брак місця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 02:30:55

Лишень близько 6% своїх експонатів сьогодні може показати своїм відвідувачам Івано-Франківський краєзнавчий музей. Про це розповів заступник директора з наукової роботи Олег Курилюк.

З його слів,на сьогоднішній день працівниками музею зібрано близько 30 тисяч експонатів, активно функціонують три основних відділи: природи, історії та народного мистецтва, а також 7 філій музею, включно з Літературним музеєм, що по вулиці Лепкого в Івано-Франківську. Наразі вдалося зробити ремонти в 12 залах та триває цілковита реконструкція відділу історії.

Так, протягом останніх шести місяців художник Богдан Губин робить цілковито нову історичну експозицію. Оновленим вийде і відділ народних мистецтв. Адже одразу три зали в музеї планується віддати виключно під експонати, присвячені народним ремеслам. Тут буде одяг, кераміка та, як планується, знаряддя праці.

Як стверджує пан Куриляк, Івано-Франківський краєзнавчий музей вже представлено окремим сайтом в Інтернеті, а ще його науковцям вдалося видати музейний збірник наукових записок.

В той же час Ахіллесовою, зі слів заступника директора, п’ятою музею є брак місця. Відтак навіть експозиції до пам’ятних дат, як-от: річниця Незалежності, ЗУНР та інших доводиться робити в банерному варіанті. Хоча іноді це сприяє мобільності виставок.

«Наприклад, йде 20-та річниця Незалежності України, - розповідає О.Куриляк, - управління культури запропонувало зробити виставку до цієї дати в приміщенні Облмуздрамтеатру. В такій ситуаціях банери – дуже зручно».

Автор: Сергій БІЛИЙ