друкувати


Українцям потрібний механізм відкликання депутатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-27 04:05:59

Понад 90% громадян Латвії проголосували на референдумі за розпуск парламенту.

Екс-президент Валдіс Затлерс ініціював його після того, як у травні депутати відмовилися розслідувати корупцію серед своїх колег. Затлерс звинуватив парламентаріїв в обслуговуванні інтересів олігархів і "торгівлі посадами". У відповідь депутати висловили йому недовіру й обрали главою держави впливового бізнесмена Андріса Берзіньша. Тепер екс-президент має повернутися на посаду, а у вересні відбудуться дострокові парламентські вибори.

— Результати референдуму свідчать, що люди можуть добитися рішень, які суперечать бажанням керівної еліти, — коментує політолог Сергій Таран, 42 роки. — Хоча референдум виявив політичну кризу, стратегічний результат позитивний — народ вирішив змінити владу.

Українці ж не можуть скористатися таким механізмом демократії, щоб розпустити парламент чи оголосити дострокові вибори. Очікують, що це зробить якийсь політик. Хоч гарантією вирішення таких проблем є демократичні інституції. Щоб вони працювали, потрібні три реформи.

Перша — вибудувати чітку судову вертикаль. Одна з найбільших наших проблем — відсутність незалежного правосуддя.

Друга — відокремити бізнес від влади. Це стало однією з причин референдуму в Латвії, бо олігархи захопили владу. Але проблема не в тому, що великий капітал втручається в політику. В Західній Європі та США відносини між бізнесом і владою є прозорими. Закони про лобізм регулюють умови співпраці підприємців і уряду. Із цього платять податки. В Україні все це — в тіні.

Третя реформа — запровадити механізми впливу на політиків не тільки під час виборів, а й між ними. Українці часто обирають депутатів від однієї партії, а потім ті перебігають до іншої, стають "тушками". Або обіцяють щось — і не виконують. Механізму відкликання такого нардепа немає. Проект нового закону про вибори його теж не передбачає.

Також мають бути дієві схеми референдуму, щоб народ міг відкликати цілий орган влади — парламент або ж оголосити імпічмент президентові. У середині 1970-х журналістські розслідування призвели до відставки американського президента Річарда Ніксона.

Джерело: Gazeta.ua