друкувати


Половина вирощених в Україні овочів не доходить до прилавків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-26 01:45:44

Близько 4 мільйонів тонн овочів щороку не надходять на ринки збуту через проблеми з логістикою в Україні, заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час візиту на оптовий продовольчий ринок "Столичний" у Києві.

"Зараз ми вирощуємо 8,3 мільйона тонн овочів щороку, але половина не доходить до споживача", - сказав він.

Чиновник також наголосив на величезних проблемах зі зберіганням сільгосппродукції.

"Наші овочесховища зараз заповнені на 30-40%. Це тому, що зберігання обходиться виробнику в 1 гривню за кілограм продукції. Це дуже дорого. Ми будемо пропонувати на наступний бюджет передбачити для сільгоспвиробників компенсацію 50% вартості зберігання. Цим ми здешевимо зберігання та уникнемо колосальних втрат овочів та фруктів, які сягають 50%. В Європі вони не перевищують 10%. Тобто ми вирощуємо, але не зберігаємо. Це як у приказці "Вміла готувати, та не вміла подавати", - розповів Присяжнюк.

При цьому він додав, що за таких умов торгова націнка не перевищуватиме 5%.

Крім того, чиновник зазначив, що нині всі інвестиції у вітчизняний аграрний сектор є приватними.

"Допомога держави полягає в тому, що передбачили 50 мільйонів гривень на компенсацію будівництва інженерних мереж, тобто на інфраструктуру. Поки кошти ми не отримали, але прем'єр сказав, що прискорить виплату. Роль держави полягає в ідеології, створенні інформаційного поля та підтримці фінансування інфраструктури", - наголосив Присяжнюк.

Нагадаємо, що Кабмін планує відкрити по всій Україні мережу великих оптових продуктових ринків.

Джерело: ТСН