друкувати


Друг - це хто?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-21 05:45:41

Широко анонсована поява соціальної мережі від Google активізувала дискусію про межі між друзями та знайомими. То де ж межа?

"Якщо людина не заводить нових знайомств, рухаючись життєвим шляхом, то вона ризикує опинитися самотньою, - цитує BBC News Magazine британського літератора Семюеля Джонсона. - Людина повинна постійно оновлювати свої дружні зв'язки".

Ці слова набувають нового сенсу в епоху соціальних мереж, коли люди можуть мати сотні "друзів", хоча це не є дружбою у звичному розумінні.

Одне з нововведень Google+ полягає в тому, що сервіс пропонує класифікувати всі контакти за "колами", наприклад: сім'я, друзі, знайомі. Можна також створювати власні категорії.

Шанувальники Facebook відзначають, що там завжди була така можливість, але дехто вважає її дещо незручною. Виглядає, що Google полегшив цю процедуру, аби користувачі легше орієнтувалися в групах контактів.

Скільки треба друзів?

"Я вбачаю логіку у такому розмежуванні. Друзі та сім'я є досить ізольованими одна від іншої групами, ви по-різному ставитеся до них", - говорить професор Робін Дунбар, автор книги "Скільки друзів потрібно одній людині?".

За його словами, окрім основної групи зі 150-ти "близьких" людей, до якої входять родичі і друзі, решта - це непостійні знайомства.

Хоча, деякі користувачі інтернету зазначають, що різниця між дружбою та знайомством втрачає сенс в мережі.

"Знайомі - це лише назва. Я не використовую цього поняття", - каже Джефф Джарвіс, який веде блог BuzzMachine.

Друг - це хто?

Але в добу соціальних мереж неважко остаточно заплутатися в поняттях, зокрема - що таке дружба?

"Друг - це хтось, із ким ви маєте постійні стосунки зараз, або мали раніше. Ви спілкуєтеся, підтримуєте зв'зок і є частиною життя одне одного" - каже колишній психолог із телеканалу GMTV Гладена МакМейгон.

Натомість знайомий - це хтось, кого ви свого часу зустріли, але не мали змоги подружитися. Часто ваше спілкування не виходить за рамки формату "привіт, як справи?".

Жінка переконана, що вартісні стосунки можна створити і в мережі. Якщо вони мають значення, то, ймовірно, вони матимуть продовження і в реальному житті, а, можливо, це стане "дружбою за листуванням". Але пані МакМейгон попереджає, що соцільні мережі ніколи не зможуть передати багатосторонність людських відносин.

Експерти вважають, що існуючі соціальні мережі займають різні ніші. Facebook потрібен для підтримки стосунків, Twitter - для мовлення, висловлювань, а новостворений Google+ для того, щоб ділитися переживаннями і думками.

Джерело: BBC Ukrainian