друкувати


КЗУЖ вимагає відновити законність стосовно «Коломийського вісника»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-21 09:30:55

Комітет захисту українських журналістів (КЗУЖ) вимагає від Генеральної прокуратури відновити законність, повернувши у власність коломийської громади (м.Коломия Івано-Франківської області) частку незаконно приватизованого комунального майна газети «Коломийський вісник».

Такі протиправні дії посадових осіб Коломийської міської ради призвели до припинення виходу газети «Коломийський вісник» і містять ознаки рейдерського зговору і злочину, що можна кваліфікувати як «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» (ч.1 ст.171 КК України). До речі, 23 березня 2010 року на головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва було здійснено розбійницький напад, який пов’язаний з професійною діяльністю. Журналісту було проламано череп, зламано ногу і він став інвалідом. Практично весь рік пішов на лікування, відновлення сил та працездатності. Втім, на цьому не закінчилося. Минулого року Коломийська міська рада намагалася позбавити «Коломийський вісник» приміщення, однак Господарський суд Івано-Франківської області 10 вересня 2010 р. відмовив у задоволенні цього позову.

І тепер, так виглядає, що те, чого не вдалося досягти бандитам фізичним насильством над В.Дем’янівим, що не вдалося досягти через суд, намагаючись вигнати редакцію «Коломийського вісника» на вулицю, те з успіхом удається рейдерам. Через економічний зашморг газета «Коломийський вісник» не виходить уже більш ніж півроку, журналістський колектив позбавлено роботи, а міську громаду - газети, що виходила більш ніж 20 років.

Зайшлий горе-інвестор «Коломийського вісника» утікає від зобов’язань і відповідальності як і його покровителі у міськраді та у вищих ешелонах влади. Тепер від Генеральної прокуратури залежить, чи часопис буде повернуто законному співвласнику – Коломийській міській раді та громаді, чи рейдерство у мас-медіа буде продовжено.

Усі діяння, вчинені проти головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва та проти колективу редакції, КЗУЖ вважає ланками єдиного механізму – наступу на незалежні мас-медіа.

Редактор газети «Коломийський вісник» Василь Дем’янів у зв’язку із ситуацією, що склалася в основному за попередньої каденції Коломийської міської ради, звернувся із «Заявою про злочин» до прокуратури м.Коломиї та до Генерального прокурора України Віктора Пшонки. Заяву було одноголосно підтримано на виїзному засіданні пленуму Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України, що відбувся у Коломиї.

У цьому документі, зокрема, зазначається, що редакція газети «Коломийський вісник» діє у формі товариства з обмеженою відповідальністю, в якому 50% статутного капіталу належало територіальній громаді м.Коломиї, решту має журналістський колектив. Але 28 січня 2009 р. учасник товариства в особі Коломийської міської ради одноосібно й кулуарно, без участі відповідальних працівників редакції, вирішив вийти зі складу учасників ТзОВ «Редакція газети «Коломийський вісник» (рішення Коломийської міськради №1762-36/2009 від 28.01.2009 р.). Відповідно до рішення загальних зборів співзасновників (учасників), протокол №0109 від 5 червня 2009 р., міську раду було виключено зі складу співзасновників і замість неї прийняли Віктора Бабущака, родича екс-заступника Міністра юстиції України, а тепер керівника Cлужби центрального апарату цього міністерства й чинного депутата Івано-Франківської обласної ради Богдана Гдичинського (був активістом БЮТ, а після президентських виборів поспішно перейшов у Партію регіонів). Упливовому родичеві незаконно і надали частку в розмірі 50% статутного капіталу видання, що належала територіальній громаді.

Рішення Коломийської міської ради про вихід із співзасновництва редакції газети «Коломийський вісник» ухвалено в односторонньому порядку, що не відповідає вимогам статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», яка чітко передбачає процедуру змін у складі співзасновників через укладання угоди між засновником (співзасновниками) і його правонаступником, що не було зроблено, як і не було здійснено цілу низку інших процедур, передбачених законодавством.

Ураховуючи наведені статті ЦКУ, Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», угода про зміну складу співзасновників підписується всіма співзасновниками на засадах добровільності і вважається укладеною після досягнення згоди всіма співзасновниками і стосовно всіх істотних умов, що дотепер, попри усні запевнення В.Бабущака, не зроблено. Він досі утікає від обіцяних зобов’язань, через що редакція погрузла у фінансових боргах, а газета змушена припинити вихід з початку цього року.

Василем Дем’янівим за дорученням загальних зборів учасників ТзОВ було організовано проведення експертної оцінки внеску (частки) територіальної громади в майні товариства. Таким чином фактично відбулася приватизація частки територіальної громади м.Коломиї у статутному капіталі (тобто об’єкта комунальної власності) під виглядом виходу Коломийської міської ради зі складу учасників ТзОВ та входження до складу учасників В.Бабущака. Таке діяння суперечить низці норм законодавства України.

В. Дем’янів разом із адвокатами, які відстоюють права працівників редакції та громади м.Коломиї дійшли висновку, що рішення Коломийської міської ради від 28.01.2009 р. №1762-36/2009 суперечить чинному законодавству України та є незаконним, оскільки було прийняте з порушенням чітко виписаної процедури змін у складі співзасновників, щоб приховати незаконну приватизацію комунального майна – частки в статутному капіталі товариства.

КЗУЖ стежить за перебігом цієї справи і буде інформувати громадськість про її перебіг.

Джерело: Прес-служба КЗУЖ