друкувати


Напиши рядок у новому виданні Пересопницького Євангелія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-20 05:45:29

Кожен українець може власноруч написати рядок у новому виданні Пересопницького Євангелія. Такий проект стартував 19 липня у Києві. Видання нового рукопису – лише частина святкувань, приурочених до 450-річчя від часу створення пам’ятки, обіцяють урядовці.

Відтепер кожен українець може написати рядок у сучасному рукописі книги. Проект має об’єднати людей не лише в Україні, але й за кордоном, каже директор видавництва «АДЕФ» Ігор Шпак. Анкета учасника та інструкції знаходяться на сайті видавництва.

«Перший рядок ми віддали дівчинці з невеличкого міста Ізяслав Хмельницької області. Це приблизно 30 кілометрів від Двірців, де почалося написання книги. Цій дівчинці зараз 11 років. Ми сподіваємося, що через 50 років вона візьме участь у святкуванні 500-річчя від написання Пересопницького Євангеліє. Ми намагаємося зараз підготувати невеличку армію тих, хто братиме участь у наступних святкуваннях», – розповідає Ігор Шпак.

Кожен зареєстрований отримає свій особистий рядок. Учасник проекту має написати його на папері, відсканувати та відіслати до видавництва. Усього вільні близько 18 тисяч рядків. Якщо бажаючих буде більше, то проект продовжать та випустять нове видання, обіцяють організатори.

Для успішного проекту потрібен піар - експерт

Такий захід потрібний Україні, та невідомо чи зможуть його зробити всенародним, вважає директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Щоб такий проект став успішним, треба про нього більше говорити, і має бути хороша PR-компанія», – зазначає Тарас Антошевський.

Влада планує масштабні святкування

До 450-річчя Пересопницького Євангелія, яке відзначатимуть наприкінці літа, влада, зі свого боку, планує масштабні святкування та хоче зробити село Пересопниця на Рівненщині історико-культурним центром, розповідає заступник голови Рівненської облдержадміністрації  Олексій Губанов.

«29 серпня ми плануємо відкриття культурно-археологічного центру. На двох рівнях там буде музей. На першому поверсі – музей міста Пересопниця, на другому – музей першокниги. Також там буде знаходитись постійно діюча археологічна експедиція», –  каже Олексій Губанов.

Пересопницьке Євангеліє – рукописна пам’ятка 16 століття, одна з перших церковних книг староукраїнською мовою. Починаючи з 1991 року, на Пересопницькому Євангелії присягають Президенти на вірність українському народові.

Автор: Дмитро БІЛАШ
Джерело: Радіо Свобода